Kihívója akadt Simonka Györgynek Pusztaottlakán

Pénteken Mezőhegyesen egy utcafórumon Kocsis Violetta bejelentette, hogy polgármesterjelöltként indul Pusztaottlakán, Simonka György ellen. A Tisza Párt vezetője, Magyar Péter országjárása során tartott eseményen derült fény a hírre. Kocsis elmondása szerint már be is adta a jelentkezését a polgármesteri hivatalban három képviselőjelölt-társával együtt.

A helyi választási iroda még nem erősítette meg Kocsis jelöltségét, de a településen mindössze kilenc ajánlás szükséges ahhoz, hogy valaki hivatalosan is polgármesterjelölt legyen. Korábban kiderült, hogy Pál-Árgyelán Elvira, a jelenlegi fideszes polgármester nem indul újra, így Simonka György lehetett volna az egyetlen jelölt.

Magyar Pétert is meglepte a hír, hiszen úgy indult útnak, hogy Simonka lesz az egyedüli jelölt, de örömmel fogadta Kocsis bátorságát. Simonka György ellen költségvetési csalás miatt indult büntetőügy, amelyet a Központi Nyomozó Főügyészség 2019-ben kezdeményezett. A vádlott jelenleg egy szafariparkban dolgozik, ahol állítása szerint a vendégek pozitívan értékelik munkáját.

A büntetőügyet idén februárban újra elölről kezdték, miután tavaly ősszel és 2022-ben is bírócsere történt. Simonka nem tart attól, hogy elítélik, és bízik a bíróság ítéletében. Magyar Péter az országjárását folytatja, amelyről korábban videóriportban is beszámoltunk, és amelynek egyik állomásán történt Kocsis Violetta bejelentése, melyet a 24.hu szúrt ki Magyar Péter YouTube-videójában, 39:00-tól kezdődik a szóban forgó rész.

Az eseményen egy másik meglepő bejelentés is történt, amikor Sás Péter, az "Elment az öszöd" című film Gyurcsány Ferencet alakító színésze is megjelent. Sás a közönség előtt állt ki és elmondta, hogy komolyan fontolgatja, hogy független polgármesterjelöltként induljon Mezőhegyesen, és nem zárta ki, hogy ezt a Tisza Párt színeiben tegye meg. A színész és Magyar Péter közötti kapcsolatot az is erősíti, hogy Nagy Ervin, a párt egyik fő támogatója Sás Péter barátja, akivel egykor egy intézménybe jártak és még egy kollégiumi szobában is aludtak.

Simonka György és 32 társa ellen bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 2019-ben emeltek vádat, összesen 1,4 milliárd forint kárt okozhattak. Az ügy kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy az ügyet vezető büntetőtanácsban történt változások miatt az eljárást többször is elölről kellett kezdeni. Az ügy azért érdekes, mert ha Simonka júniusban nyer, de jogerősen szabadságvesztésre ítélik, akkor elveszíti polgármesteri tisztségét. Simonka egyébként 2006 és 2014 között már egyszer volt Pusztaottlaka polgármestere.