Karácsony Gergely kiemelt projektje a következő ciklusban

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) Nagyvállalati Klubjában tartott kerekasztal-beszélgetésen Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi főpolgármestere, a következő ciklus kiemelt projektjeként a Nagykörút üzleteinek rehabilitációját jelölte meg. A főpolgármester a gazdálkodó szervezetek szakmai partnerségére számít a szükséges kiszolgáló logisztikai forgalmi rend kidolgozásában.

A BKIK a közelgő önkormányzati választások előtt hívta meg a főpolgármester-jelölteket, hogy ismertessék a főváros fejlesztésével kapcsolatos elképzeléseiket. Karácsony Gergely a nagyvállalatok vezetőinek vázolta fel, hogy milyen kihívásokkal nézett szembe a jelenlegi ciklusban és milyen irányban kívánja tovább fejleszteni a várost, ha újra megválasztják.

A főpolgármester hangsúlyozta, hogy Budapest, amely a hazai GDP több mint egyharmadát adja, nem kezelhető külön az agglomerációtól gazdasági, városrendezési és közlekedési szempontból sem.

A kerekasztal-beszélgetésen a BKIK és a szakmai társ szervezetek korábbi kritikái alapján a főváros közlekedésszervezésében tapasztalt problémákról, a lehetséges megoldásokról és a gazdasági szereplők bevonásáról az előkészítési folyamatba folyt a diskurzus.

A beszélgetés során szóba kerültek a kerékpársávok helyzete, a smart city megoldások, a Duna-hidak szerepe az agglomerációs forgalomban, a metróvonalak, különösen az M4-es meghosszabbítása, a fonódó villamoshálózat bővítése és a dunai turistahajózási rend újratervezése is.

Karácsony Gergely a következő ciklusban a Nagykörút átalakítását tűzte ki célul, hogy az újra élhető városi térként funkcionáljon és életet leheljenek a jelenleg többnyire pangó vagy üres üzlethelyiségekbe. A főpolgármester szerint a helyi vállalkozásokat kiszolgáló logisztikai célú forgalomra van szükség, és ebben a közlekedési rend újragondolásában és korrigálásában keresi a partnerséget a kamarákkal és a cégek vezetőivel.

A BKIK elnöke, Nagy Elek összefoglalva a közlekedésszervezésre vonatkozó kérdéseket, kiemelte, hogy a Mobilitás 2030 terv alapkoncepciója és céljai támogathatóak, de hiányolják a következtetések alapjául szolgáló vizsgálatokat és hatástanulmányokat, mivel azokkal nem tudnak azonosulni.

Az érintett résztvevők hiányolják a konstruktív párbeszédet, és Nagy Elek arra kérte a főpolgármestert, hogy biztosítsanak olyan platformot a gazdasági szereplők számára, ahol megvitathatják a hivatásforgalom szakmai igényeit. Karácsony Gergely ígéretet tett, hogy javítani fognak a kölcsönös kommunikáción.

A résztvevők kiemelték, hogy a vállalkozások a város működéséhez nélkülözhetetlenek, és a városvezetés számára fontos partnerek lehetnek, akik munkáltatnak, szolgáltatnak és részt vesznek a város üzemeltetésében.

A BKIK Nagyvállalati Klubját közel egy éve indították azzal a céllal, hogy exkluzív platformot biztosítson a budapesti gazdasági élet meghatározó szereplői számára, ahol a cégek vezetői találkozhatnak a gazdaságpolitika irányítóival. A Klub következő eseményeire Szentkirályi Alexandra és Vitézy Dávid főpolgármester-jelölteket is meghívták.

A főpolgármester-választáson egy dolog biztos: senki nem fogja tudni betartani az ígéreteit, cserébe a valódi problémákkal sem fog tudni mit kezdeni, mert ahhoz pénz kell, nem csak akarat – az pedig nem lesz. A SzavazóFülke podcast legfrissebb adásában Nagy Iván László és Ésik Sándor arról beszélt, milyen infrastrukturális és demográfiai krízishelyzetbe került a főváros és egyáltalán lehetséges-e, hogy ezen egy főpolgármester változtatni tudjon.

Jövő héten indul a Fülkében Budapest2024 minisorozat, amelyben Karácsony Gergellyel, Vitézy Dáviddal, valamint – reményeink szerint – Szentkirályi Alexandrával fogunk beszélgetni egymást követően.

Tarlós István, aki öt évvel ezelőtt még Budapest főpolgármestere volt, a Blikk Talk című műsorban beszélt arról, hogy bár nem kíván a jelenlegi kampány főszereplője lenni, mégis belesodródott a politikai küzdelembe, elsősorban Szentkirályi Alexandra támogatása miatt. Tarlós szerint Vitézy Dávid nem szavahihető ember, és bosszúálló alkatú, mivel ő nevezte ki, majd rúgta ki. A korábbi főpolgármester úgy véli, hogy Szentkirályi Alexandra képes változtatni a kampányán, és jól ismeri a fővárost, mivel a Közfejlesztések Tanácsa elnöke volt az ő idejében. Tarlós hangsúlyozta, hogy a főváros vezetése sokkal összetettebb feladat, mint sokan gondolják, és úgy véli, hogy Szentkirályi Alexandra erősebb jelölt, mint Vitézy.