Hibás vasúti biztosítóberendezés okozott hosszú torlódást Szombathelyen

Nagy forgalmi fennakadást okozott pénteken délben egy hibásan működő vasúti biztosítóberendezés Szombathely határában, a 87-es főúton. A Sopron-Szentgotthárd vasútvonalon lévő átkelőnél a félsorompó és a fénysorompó hibája miatt alakult ki a több kilométeres torlódás.

A 112 Emergency Press szerint a félsorompó félig leeresztett állapotban rekedt, miközben a fénysorompó piros jelzést mutatott, majd kialudt. Egy járművezető beszámolója alapján a félsorompó körülbelül negyed óra múlva emelkedett fel, ekkor érkezett meg a vonat.

A mozdonyvezető alacsony sebességgel és folyamatos kürtjelzéssel közelítette meg az átkelőt, biztosítva ezzel a biztonságos áthaladást. A szerelvény elhaladása után a járműforgalom ismét megindult, de csak kevesen tartották be a szabályokat, és álltak meg a nem működő fénysorompó előtt.

A fénysorompó rövid időn belül újra pirosra váltott, a csapórúd le- és felmozdult, majd egy gyors rendszerteszt után fehéren villogott. A 87-es főúton a torlódás még jó ideig fennállt, bár a forgalom lassan normalizálódott.

Egy kamionsofőr megjegyzése szerint ez már a héten harmadszor fordult elő a 87-es főúton.