Tatabányai via ferráta incidens: ellentétes álláspontok és elutasított feljelentés

Áprilisban a tatabányai via ferratán történt incidens kapcsán ellentétes álláspontok alakultak ki a rendőrség és a mászószövetség között. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség szerint elfogadhatatlan, hogy Kovács Tamás, a vasalt út üzemeltetője, egy kezdő csoport előtt bontotta meg az utat, míg a rendőrség a feljelentést elutasította.

  1. április 6-án Kovács Tamás megakadályozta egy oktatásra szerveződött csoport mászását a tatabányai via ferratán, amikor a felfelé haladó csoport előtt megbontotta az utat. A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség honlapján közzétett információk szerint a csoportnak vissza kellett fordulnia. A szövetség mélységesen elítéli a történteket és etikai vizsgálatot kezdeményezett az ügyben. A történtekről készült videót Treszl Gábor tette közzé, aki az ügyben tett feljelentés mögött is áll.

A Tatabányai Rendőrkapitányság megerősítette, hogy volt feljelentés, de azt elutasították, mivel a gondatlan veszélyeztetés gyanúja nem merült fel, és gyanúsítotti kihallgatás sem történt.

A via ferrata, vagyis a vasalt út, egy speciális hegymászóút, amely drótkötelekkel, korlátokkal, létrákkal és hidakkal van felszerelve, és a mászók speciális felszereléssel biztosítják magukat a zuhanás ellen.

Kovács Tamás a 24.hu-nak nyilatkozva elmondta, hogy cégét, a Vértes Alpintechnika Kft.-t bízta meg Tatabánya önkormányzata a Kő-hegyi vasalt utak tervezésével, kivitelezésével és üzemeltetésével. A várossal kötött szerződés értelmében a vasalt utak üzleti célú használata más számára nem engedélyezett. Kovács cégének kizárólagos joga van a hivatalos túravezetésre és az eszközkölcsönzésre, amelyek bevétele biztosítja az üzemeltetés és karbantartás költségeit. Az Agora Nonprofit Kft. ügyvezetője, Lukács Zoltán megerősítette, hogy az egyéni használóktól nem szednek díjat, de a cég kizárólagosságot élvez a felszerelés bérbeadására és a csoportos túrák vezetésére.

A vasaltutak.hu honlap szerint a vasalt utak használata természetvédelmi engedéllyel lehetséges, és a Vasalt Utas Kártya igénylésével érvényesíthető, amely tartalmaz baleset-biztosítást is. Az Alpin Sportklub, amely Kovács Tamáshoz köthető, via ferráta oktatást és felszerelés-biztosítást vállal több helyszínen, és kalandparkokat is üzemeltet.

A Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség kommunikációs igazgatója, Pintér László szerint a via ferrata útvonalak használati helyzete kaotikus Magyarországon, mivel nincs egységes szabályozás. A szövetség az etikai vizsgálatot a rendőrségi eljárás lezárása ellenére is folytatja Kovács Tamással szemben.