A forint diadala és a válogatott csodája

A magyar fociválogatott sikerei nemcsak a pályán, hanem a pénzügyi piacon is éreztették hatásukat, a forint pedig pillanatok alatt felülmúlta az eurót.

Az újonc gólja győzelmet ért, és a 44 éve tartó várakozás végének közelébe juttatott minket Oslóban. A futballszerelmesek számára mesébe illő történet egyik legfontosabb pillanata volt ez a találat, amely az Európa-bajnoki csoportelsőségig és a belgákkal megvívott toulouse-i nyolcaddöntőig vezető úton született. Három nosztalgikus úti riport, három katartikus történet segítségével mesélem el, mit is jelentett ennek az utazásnak a részesévé válni.

A Lánchíd Rádió stúdiójában ülő Molnár Péter kérdezte, „milyen a hangulat Bourdeaux-ban?”, miközben a magyar szurkolók számára kijelölt szektorok megteltek élettel. A Dárdai Pál által átformált válogatott tagjai újult erővel vágtak neki az Európa-bajnoki selejtezősorozat folytatásának, és a románok elleni 1–1-es döntetlen győzelemként került könyvelésre.

Kleinheisler László, aki korábban a Puskás Akadémiánál bizonyított, a norvégiai pótselejtezőn váratlanul a válogatott kezdőjébe került. A mérkőzésen az újonc góljával vezettünk, és Guzmics Richárd is szenzációs teljesítményt nyújtott, míg Király Gábor több bravúros védést is bemutatott. A norvégok elleni idegenbeli 1–0-s győzelem és a budapesti 2–1-es siker összesítésben azt jelentette, hogy a magyar válogatott kijutott az Európa-bajnokságra.

Az osztrák–magyar Eb-meccs helyszínén, a Matmut Atlantique parkolójában helyi jegyüzérek kínáltak jegyeket, és a magyar rendszámot látva azonnal nekünk rontottak. Toulouse-ban a forint tett csodát, amikor egy jegyűzér éppenséggel óriási bankjegygyűjtőnek bizonyult, és 100 euróért, valamint ötszáz forintért cserébe átadta a belépőt. A 4–0-s vereség ellenére a szerző állítja, jó üzletet csinált.

A magyar válogatott sikerei nemcsak a pályán, hanem a pénzügyi piacon is éreztették hatásukat, a forint pedig pillanatok alatt felülmúlta az eurót. Az Eb-történeti sorozat harmadik részében a szerző nosztalgikus úti riportokon keresztül meséli el, milyen volt részese lenni ennek az utazásnak. Marco Rossi irányításával a válogatott újabb szintet lépett, és az akkori gondolatokra alaposan rácáfolt. Az élmények és a büszkeség évekkel később is megmaradnak, és a szerző szerint ennél kellemetlenebb tévedése soha ne legyen.