A Revolut első biztonsági jelentése: a kapcsolati csalástól a zsarolásig

A Revolut globális pénzügyi alkalmazás, mely több mint 40 millió ügyféllel büszkélkedhet világszerte, közzétette első biztonsági jelentését a pénzügyi bűncselekményekről és a fogyasztók biztonságáról. A jelentés szerint a cég csalásfelderítő rendszere 2023 folyamán közel húsz milliárd forint értékű visszaélést előzött meg, bár a felhasználóknak okozott kár mértékéről nem esik szó.

A jelentés a világméretű csalások növekvő iparágára világít rá, és konkrét tanácsokkal látja el az embereket a saját védelmük érdekében. A Revinfo által közzétett riport szerint a digitális pénzügyi csalások egyre nagyobb veszélyt jelentenek, évente több mint 1000 milliárd amerikai dollár értékben fosztják meg az embereket világszerte. A csalók kifinomult technikákat alkalmaznak, hogy hozzáférjenek érzékeny felhasználói adatokhoz és személyes információkhoz. A Revolut válaszként fokozott biztonsági funkciókat vezetett be, mint például a biometrikus azonosítás és a megelőző figyelmeztetések a fizetési folyamatban, valamint mesterséges intelligencián alapuló csalásfelderítő rendszert fejlesztett ki.

A jelentés különbséget tesz az engedély nélküli és az "engedélyezett" csalások között. Az engedély nélküli csalások során a bűnözők az áldozat tudta nélkül jutnak hozzá a számlájához, míg az engedélyezett csalásoknál az áldozatot becsapva veszik rá a fizetési jóváhagyásra. Az engedélyezett csalások esetében az áldozatonkénti átlagos kár jóval magasabb. A csalások 98 százaléka kártyás csalás, és a Revolut hangsúlyozza, hogy az egyszer használatos kártyái fokozott védelmet kínálnak.

Az engedélyezett csalások közé többféle módszer tartozik, mint például a vásárlási, befektetési, álláshirdetési, személyiségi, kapcsolati/romantikus, számlázási, adózási, hitelfelvételi csalások és a zsarolás. Az álláshirdetési csalások 1200 százalékkal nőttek tavaly, míg a befektetési csalások 142 százalékos emelkedést mutattak. A vásárlási csalások a leggyakoribbak, de az összes kár kevesebb mint 15 százalékáért felelősek.

Magyarországon az engedély nélküli és az "engedélyezett" csalások aránya hasonló a többi országhoz, azonban az ellopott összegek aránya fordított, mivel itt a kár 92 százalékban engedélyezett csalásokból származik. Magyarországon a fizikai lopások aránya a legmagasabb a jelentésben szereplő országok között.

A Revolut tanácsai között szerepel, hogy ismert és megbízható kereskedőktől vásároljunk, kérdezzünk, ha az eladó nem akar információt megosztani, válasszunk biztonságos fizetési módot, ne hagyjuk figyelmen kívül az alkalmazáson belüli figyelmeztetéseket, ellenőrizzük a weboldalak valódiságát, és legyünk óvatosak, ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen.