A Magyar Posta jövőképe: racionalizálás és terjeszkedés a láthatáron

A Magyar Posta átalakítása ellenére Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter biztosította a közvéleményt, hogy a vállalat továbbra is stabilan működik és teljesíti küldetését, akár háborús helyzetben is.

Amikor Nagy Márton átvette a miniszterséget, a posta racionalizálása volt a cél, amely két fő területet érintett: a hálózat és a létszám racionalizálását. A miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón beszámolt arról, hogy a hálózat racionalizálása 2022-ben történt meg, amikor 354 alacsony látogatottságú postahelyszínt zártak be. Jelenleg 2231 állandó és 561 posta partner szolgáltatóhely működik, míg a partneri szolgáltató helyek száma 400 darabbal növekedhet a jövőben.

A Magyar Posta 2023-ban 246 milliárd forintos árbevételt ért el, ami 2300 fővel kevesebb munkavállalóval történt, mint az előző évben. A leépítés után a vállalatnál 21 592 fő dolgozik, és a tavalyi nyereségük kétmilliárd forintot tett ki.

Nagy Márton kiemelte, hogy a Posta "volt, van és lesz", és felsorolta a vállalat elé támasztott tulajdonosi elvárásokat. Ezek között szerepel, hogy a postai szolgáltatások minden magyar állampolgárhoz elérjenek, legyenek elérhetőek a kistelepüléseken is, és a csomagkézbesítés minden fogyasztó számára biztosított legyen. A miniszter hangsúlyozta, hogy a Magyar Posta képes legyen önfinanszírozásból működni, infrastruktúra fejlesztésével és nemzetközi piacnyitással keresztfinanszírozva a veszteséget termelő, de kötelezően ellátandó feladatait. Emellett elkötelezettséget várnak el a klímapolitikai célok elérésében, például a járműpark fejlesztésével, valamint a digitális átállásban való részvételben.

Balczó Barnabás, a Posta vezérigazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a cél a rentábilis működés, és a nyereséget termelő szolgáltatásokkal a déli szomszédos országokban, mint Horvátország, Észak-Macedónia, Szerbia, Bulgária és Szlovénia terjeszkedne a Posta. Balczó hozzátette, hogy folyamatosan fejlesztik a digitális applikációkat és megoldásaikat.

A Postánál a leépítések mellett egy felmondási hullám is volt, és a társaság kritikus infrastruktúrának minősül, közfeladatokat ellátó intézmény. Tavaly összesen 445 millió levelet és 29 millió darab csomagot kezeltek, továbbá 1,8 millió állampapír-tranzakciót bonyolítottak le, és 138,6 millió csekkbefizetést tett lehetővé összesen 1800 milliárd forint értékben.

A Magyar Posta tavalyi évében elindította a SMART by MPL szolgáltatását, és megteremtette az alapjait a nemzetközi terjeszkedésre. A vezérigazgató szerint elengedhetetlen a nemzeti hagyományok megtartása, és olyan pénzügyi struktúrát kell kialakítani, ami eltartja a hagyományos szolgáltatásokat.

A központi logisztikai HUB óránként 30 ezer darab csomagküldeményt képes feldolgozni, és a kézbesítői tevékenységet az ország egész területén ellátják majd. A Magyar Posta képes lesz középtávon 100 százalékban saját erőből működni, és 2025-től megújuló energiájú csomagautomatákat rendszeresítenek majd. A terveik szerint a jövőben 300 darab postai és partneri üzemeltetésű szolgáltatóhelyet korszerűsítenek.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)