Az MNB 28 milliós bírságot szabott ki az UniCredit Bankra

Az MNB összesen 28,2 millió forint bírságot szabott ki az UniCredit Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenység során feltárt hiányosságok miatt. A bank többek között nem jelentett be időben számos pénzmosásgyanús ügyletet, és a belső ellenőrzési rendszerei sem feleltek meg maradéktalanul a jogszabályi előírásoknak.

Az MNB hivatalból célvizsgálatot folytatott az UniCredit Bank Hungary Zrt.-nél, amely a 2021. február 1-jétől a vizsgálat lezárásáig terjedő időszakot ölelte fel. A vizsgálat során az MNB a bank pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás-megelőzési tevékenységében több súlyos hiányosságot tárt fel, különösen a bejelentési gyakorlat és a belső ellenőrző rendszerek működésével kapcsolatban, mint például a szűrőrendszer helytelen beállítása és az ügyleti megbízásokat rendszeresen adó ügyfelek kontrollja.

A banknak kötelessége lenne haladéktalanul jelentést tenni a NAV keretén belül működő pénzügyi információs egység felé, ha pénzmosásra vagy terrorizmus finanszírozására utaló adatok merülnek fel. Az UniCredit Bank azonban nem tett eleget ennek a kötelezettségnek, ami veszélyeztette a NAV FIU hatékony fellépését.

Az MNB a hitelintézet belső kockázatértékelésében és a belső kontrolljaiban is hiányosságokat fedezett fel, többek között a nem üzletszerű bizalmi vagyonkezelő ügyfelek azonosításában és a nem állami vagy önkormányzati többségi tulajdonban lévő nonprofit szervezeti ügyfelek helytelen kockázati besorolásában. A bank ügyfél-átvilágítási gyakorlata is problémás volt, például az üzleti kapcsolatok céljának meghatározása és a tényleges tulajdonosok ellenőrzése terén, valamint az okmánymásolatok minőségével és felhasználásával kapcsolatban is hiányosságokat tártak fel. A vizsgálat továbbá szabálytalanságokat azonosított a pénzeszközök forrására vonatkozó információk beszerzésének gyakorlatával összefüggésben is.

A feltárt jogsértések miatt az MNB a 28,2 millió forintos bírságot szabott ki, és előírta a hiányosságok kijavítását 2024 végi és a következő tavaszi határidőkkel, valamint kötelezte a bankot a belső ellenőrzés elvégzésére és az intézkedések végrehajtásának igazolására. A bírság meghatározásakor az MNB figyelembe vette a bank piaci részesedését, az ismétlődő hiányosságokat, a jogsértések gyakoriságát és a mulasztásokból eredő kockázatokat, ugyanakkor enyhítő körülményként értékelte, hogy a hitelintézet már hozott intézkedéseket egyes jogszabálysértések kiküszöbölésére. A hiányosságok ellenére az MNB szerint a bank biztonságos működése nem került veszélybe.