A virtuális valóság segíthet a kényszeres gyűjtögetőkön

A Stanford Egyetem kutatói a virtuális valóság alkalmazásával kísérleteznek a gyűjtögetési zavarban szenvedők terápiájában, amelynek során a betegek megtanulhatják elengedni a tárgyakat.

A gyűjtögetési zavar egy olyan állapot, amelyben az érintettek képtelenek megválni a birtokukba került tárgyaktól, ami akár a lakóhelyük teljes ellepéséhez is vezethet, veszélyeztetve ezzel a beteg és környezete biztonságát. Ez a viselkedési zavar a lakosság körülbelül 2,5 százalékát érinti.

Carolyn Rodriguez professzor és csapata a Stanford Egyetem orvosi karán virtuális valóság segítségével próbál segíteni a gyűjtögetőkön. Az első vizsgálatok során kilenc önkéntes vett részt egy 16 hetes online csoportterápián, ahol kognitív viselkedésterápiás feladatokat hajtottak végre a virtuális világban.

Rodriguez professzor szerint a gyűjtögetési zavartól szenvedők számára komoly félelmet jelent a tulajdonuktól való megválás, legyen szó szemétbe dobásról, adományozásról vagy újrahasznosításról. A virtuális valóságban végzett gyakorlatok célja, hogy a betegek megtanulják elengedni a különböző tárgyakat, ami elősegítheti a valós világban történő selejtezést.

A terápián részt vevő kilenc személy közül heten arról számoltak be, hogy a zavar tünetei enyhültek. Rodriguez hangsúlyozza, hogy a kognitív viselkedésterápia a gyűjtögetési zavar kezelésének legjobb eszköze, és a technológia fejlődésével a virtuális valóság, valamint a kiterjesztett valóság hatékonyan kiegészítheti ezt. A virtuális valóság különösen azért lehet előnyös, mert a betegek gyakran nehezen megközelíthetők, például távoli lakóhelyük vagy otthonuk veszélyessége miatt.

A virtuális valóság alkalmazása nem új keletű a pszichiátriában; már a 90-es évek óta használják különböző fóbiák és szorongásos tünetek kezelésére. A Semmelweis Egyetemen például skizofréniás betegek érzelmek felismerését segítik elő a virtuális valóság eszközeivel.