A Windows 11 Start menüje reklámokkal telhet meg

A Windows 11 felhasználói hamarosan fizetett hirdetésekkel találkozhatnak a Start menü ajánlott-szekciójában, bár egyelőre csak az előzetes verzióban jelentek meg ezek az ajánlások.

A Microsoft operációs rendszereiben nem újdonság a reklámok megjelenése; a Windowsban már a Gépház és a Start menü is többször frissült hirdetésekkel. Ezek általában a cég saját fizetős szolgáltatásait, mint az Office és a OneDrive, promotálják, illetve az Edge böngésző használatára ösztönöznek.

A Windows 11 Start menüjének ajánlott-szekciójában most fizetett alkalmazásajánlások is megjelenhetnek, amelyek a felhasználók figyelmét különböző fejlesztők alkalmazásaira irányíthatják. Ez a gyakorlat már a Windows 10-ben is előfordult, de nem aratott nagy sikert a felhasználók körében.

Jelenleg még csak a Windows 11 előzetesében tűntek fel ezek a reklámok, így nem biztos, hogy a stabil kiadásban is megjelennek majd. Lehetséges, hogy a tesztelők visszajelzései alapján a Microsoft még visszavonulót fúj.

Egy felhasználó, PhantomOfEarth felfedezte, hogy a Gépházban, a Start menü beállításainál lehetőség van kikapcsolni a fizetett alkalmazásajánlásokat, ami legalább némi kontrollt ad a felhasználóknak.

A Windows 11 már jelenleg is tartalmaz hasonló ajánlásokat; például telepítés után a Start menüben láthatóak olyan alkalmazások ikonjai, mint a TikTok vagy az Instagram, amelyek még nincsenek telepítve, de egy kattintással elindítható a letöltésük.