Oderzo városában betiltották a fára mászást

Olaszországban, a Treviso megyében található Oderzo kisvárosában betiltották a fára mászást a közterületeken, és a szabályszegőkre komoly pénzbírság várhat.

Az Oggi Treviso beszámolója szerint a húszezer lakosú városban a famászás tilalma már nem új keletű, de most került ismét a figyelem középpontjába, amikor a város tanácsától jóváhagyást kértek a bírságokra, amelyek egy szélesebb szabálycsomag részét képezik. Ez a csomag többek között a padon való alvást is tiltja. A büntetések mértéke 25 euró és 500 euró között mozog, ami 10 ezer és 200 ezer forint közötti összegnek felel meg.

A város polgármestere szerint a tiltás célja a fák és az emberek védelme. Azonban a döntés nem mindenki számára tűnik ésszerűnek. Egy városi tanácsos abszurdnak nevezte a famászás betiltását, és ellentmondásosnak találta, hogy a gyerekeket pont ettől a tevékenységtől tartják vissza, miközben a digitális eszközök használatának túlzott mértéke miatt aggódnak. Szerinte elegendő lett volna egy figyelmeztető tábla kihelyezése, amely szerint a balesetekért az önkormányzat nem vállal felelősséget.

Egy pszichológus szakértő szerint pedig a fára mászás, bár kockázatos lehet, fontos a gyermek fejlődése és az emberi elme számára, mivel segíti a határok megismerését és a kockázatkezelési képességek fejlesztését.