Végre dekódolták a Voynich-kéziratot?

A Voynich-kézirat titkai régóta foglalkoztatják a tudósokat, és úgy tűnik, a középkori szexuális titkok lehetnek a rejtélyes szöveg mögött.

A Voynich-kéziratot különféle illusztrációk borítják, többek között csillagok, bolygók, növények, állatövi szimbólumok és meztelen nők ábrázolásai, valamint kék és zöld folyadékok láthatók rajta. A szöveg rejtjelezett, és eddig nem sikerült megfejteni. A Social History of Medicine folyóiratban megjelent cikk szerint a kutatók szerint a kéziratban a szex és a fogantatás témái is előfordulhatnak.

A kézirat eredetével kapcsolatos kutatások alapján a széndioxid kormeghatározás 95%-os valószínűséggel állapította meg, hogy a kézirat készítéséhez használt bőrök 1404 és 1438 között elpusztult állatoktól származnak. A legkorábbi ismert tulajdonos II. Rudolf szent római császár egyik munkatársa volt, aki 1552 és 1612 között élt, tehát a kézirat történetében van egy több mint százéves űr. Néhány illusztráció, mint az állatövi szimbólumok, egy koronaminta és egy fecskefarkú merlon, arra utalnak, hogy a kézirat a dél-germán vagy az észak-itáliai kultúrkörben készülhetett.

A kézirat egyik része meztelen nők illusztrációit tartalmazza, akik a nemi szervük mellett vagy felé irányuló tárgyakat tartanak kezükben. Ezek az ábrázolások nem jellemzőek egy tisztán gyógynövényes vagy csillagászati kéziratra. A kutatók a késő középkori nőgyógyászat és szexológia, az úgynevezett "női titkok" kultúráját vizsgálták meg, hogy értelmet nyerjenek ezek a képek.

Johannes Hartlieb bajor orvos munkásságát is tanulmányozták, aki a Voynich-kézirat keletkezésének idején és helyén élt. Hartlieb írt növényekről, nőkről, mágiáról, csillagászatról és fürdőkről, és javasolta a "titkos betűk" használatát orvosi receptek és eljárások eltitkolására, amelyek fogamzásgátláshoz, abortuszhoz vagy sterilitáshoz vezethetnek. Bár Hartlieb titkos ábécéje nem maradt fenn, elemzése segíthet megérteni a rejtjelezés használatát inspiráló hozzáállásokat. Hartlieb azonban attól is tartott, hogy írásai elősegíthetik a házasságon kívüli szexet, és hogy Isten elítélné őt, ha ez megtörténne.