Krasznahorkai László és a titokzatos magyar alakja a spanyol sajtóban

Spanyolországban nagy érdeklődés övezi Krasznahorkai László magyar írót, aki 2024 szeptemberében veheti át a prestízsnek örvendő Formentor-díjat Marrakesh-ben. A spanyol lapok rejtélyes figuraként ábrázolják, és irodalmi nagyságokhoz, mint Kafka vagy Gogol, hasonlítják.

A spanyol sajtóban megjelent cikkek szerint Krasznahorkai László alakja körül rejtély lengedezik, és a magyar szerzőt a legnagyobbakhoz hasonlítják, mint Kafka, Gogol és Bulgakov. A Formentor-díjat, amelyet 2024-ben Krasznahorkai kap meg, egy öttagú zsűri ítéli oda, és a díjazottak között olyan nevek is szerepelnek, mint Samuel Beckett és Jorge Luis Borges.

A díj mellé 50 ezer eurós pénzjutalom is társul. Krasznahorkai László Facebook-oldalán egy plakát látható, amely a díjátadó eseményt hirdeti Marrakesh-ben. A magyar szerző ritkán ad interjút, és korábban voltak, akik kétségbe vonták a létezését. Azonban a közelmúltban mégis megjelent egy könyvbemutatón, bár ott sem válaszolt a kérdésekre.

Krasznahorkai művei, mint a Sátántangó, a Háború és háború, és Az ellenállás melankóliája nagy népszerűségnek örvendenek Spanyolországban, és Adan Kovacsics fordításában jelentek meg az Acantilado kiadónál. A Formentor-díjat 1961-ben alapították, és több évtizedes szünet után 2011-ben élesztették újra.