Katar felülvizsgálja közvetítői szerepét az izraeli-palesztin konfliktusban

Katar miniszterelnöke bejelentette, hogy az ország felülvizsgálja közvetítői szerepét Izrael és a Hamász között, mivel úgy érzik, a tárgyaló felek visszaéltek ezzel a pozícióval.

A katari kormányfő szerint Katar eddig fontos szereplője volt a gázai konfliktus idején zajló tárgyalásoknak, az Egyesült Államokkal és Egyiptommal együttműködve hozzájárult egy novemberi tűzszünet eléréséhez, ami többek között túszok szabadulását is eredményezte. Azonban most úgy döntöttek, hogy felülvizsgálják ezt a szerepet.

Mohammed bin Abdurrahman Al Tháni, Katar miniszterelnöke szerint országának közvetítői tevékenységét más szereplők politikai érdekei befolyásolták, bár konkrét feleket nem említett. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök korábban kritizálta Katart, mivel az jelentős befolyást gyakorol a Hamászra, annak vezetői ugyanis az országban élnek száműzetésben. Al Tháni hangsúlyozta, hogy Katar igyekszik konstruktív módon hozzájárulni a tárgyalásokhoz, de ennek határai vannak.

A közvetítés jelenlegi célja egy tűzszüneti megállapodás elérése Izrael és a Hamász között, de a felek még mindig nem tudtak egyetértésre jutni a megállapodás kulcsfontosságú feltételeit illetően.