A valaha volt legnagyobb tengeri hüllő felfedezése

Kutatók két megkövesedett állkapocscsont alapján azonosították a valaha élt legnagyobb tengeri hüllőt, amely akkora lehetett, mint két busz egymás mögött.

A fosszíliák felfedezése jelentős mérföldkő a paleontológiában. Az egyik állkapocscsontot 2016-ban találták meg Somerset közelében, míg a másikat 2020-ban fedezték fel a tengerparton. A BBC által ismertetett leletek alapján a kutatók arra következtettek, hogy az óriás ichtyoszaurusz körülbelül 202 millió évvel ezelőtt élt, és hossza elérhette a 25 métert.

Dr. Dean Lomax, a Bristoli Egyetem paleontológusa és a tanulmány szerzője szerint az állkapocscsontok mérete – az egyik több mint egy méter, a másik pedig két méter hosszú – alapján becsülték meg az állat méretét, amely hasonló lehetett a kék bálnáéhoz. Lomax azonban óvatosságra int, mivel a pontos méretet csak egy teljes koponya vagy csontváz megtalálásával lehetne meghatározni.

A kutatások során kiderült, hogy az óriás ichthyoszauruszok egy tömeges kihalás következtében tűntek el a föld színéről, és a későbbi rokon fajok már nem érték el ezt a hatalmas méretet. A tudományos közösség számára ez a felfedezés újabb bizonyíték arra, hogy a múltban léteztek hatalmas méretű tengeri lények, amelyek méretei még a mai napig is lenyűgözik az embereket.