Csernus Imre: Beteg nemzet vagyunk, önmagunk ellensége

Miért érzik magukat depressziósnak a magyarok? Csernus Imre pszichiáter szerint a történelmi traumák, a gazdasági és közéleti helyzet mellett mélyebb okok is húzódnak meg a háttérben.

Csernus Imre, aki ismert szókimondó stílusáról, az Index Konkrétan Rónai Egonnal című műsorában beszélt a magyar társadalom lelki állapotáról. A pszichiáter szerint a magyarok egy "búval baszott, pesszimista, rosszindulatú nép", és bár gyönyörű országban élünk, mégsem vagyunk képesek érzelmileg felelősséget vállalni és felnőttként viselkedni.

Csernus Imre új könyve, A magyar, amely az elkövetkező hetekben jelenik meg, a társadalom lelki problémáira is kitér. A pszichiáter szerint az önbecsapás és a gyávaság miatt alakulnak ki az emberek egészségügyi problémái, és ebből a szempontból a nemzet betegnek tekinthető.

A közéleti állapotokról szólva Csernus azt emelte ki, hogy a politikusokon nem kérjük számon az ígéreteiket, mert ez önmagunkkal való szembenézést is igényelne, amitől azonban visszariadunk.

A sport területén is tapasztalattal rendelkező Csernus megjegyezte, hogy bár a magyar csapatok gyakran eljutnak döntőkig, ott a vereségtől való félelem miatt gyakran elbuknak. Úgy véli, a sikeres nemzetté válás érdekében az egyéneknek bátraknak kell lenniük, hinniük kell magukban, és beszélniük kell a gyengeségeikről is.

Csernus Imre szerint az ország jövője szempontjából is fontos, hogy az érzelmekért vállalt felelősség és a gyengeségek megvitatása révén ne örökítsük tovább a rossz mintákat a gyermekeinknek.