Az MVM Mobiliti új elektromos töltőállomásokat hoz létre

Az MVM Mobiliti Kft. további húsz helyszínen alakíthat ki elektromos töltőállomásokat az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz (CEF) által nyújtott támogatás révén.

Az MVM Mobiliti Kft., az MVM Csoport tagjaként, közel 1,2 milliárd forintos támogatást nyert az Európai Hálózatfinanszírozási Eszköz pályázatán, amelynek eredményeként az ország további húsz helyszínén hozhat létre 600 kW teljesítményű elektromos töltőállomásokat. A vállalat ezzel összesen harminc helyszínen valósíthatja meg a magyarországi TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak elektrifikációját.

A projekt, amely az Európai Bizottság által kiválasztott kezdeményezések között szerepel, nem csak elektromos töltőállomások, hanem hidrogéntöltő-pontok létesítését és repülőterek villamosítását is magában foglalja, elősegítve ezzel a zöldmegállapodás célkitűzéseinek megvalósítását.

Az MVM ULTRA II 2023 jelű projekt célja a TEN-T közúthálózat egyes szakaszainak villamosítása az AFIR-rendelet előírásainak megfelelően, melyhez a CEF 3 millió euró támogatást biztosít az alternatívüzemanyag-infrastruktúra eszköz (AFIF) keretében.

Már 2022-ben tíz darab 600 kW-os (4x150 kW-os) AFIF-töltőállomás megvalósítására írt alá támogatási szerződést a Mobiliti az Európai Unió CINEA szervezetével, és a korábban odaítélt források segítségével megkezdte a hazai gyorstöltőhálózat fejlesztését többek között Budakalászon, Csömörön, Dunakeszin, Fóton, Kecskeméten, Maglódon, Miskolcon, Székesfehérváron, Szolnokon és Törökbálinton.

Az új támogatás révén a Mobiliti hálózatában további húsz helyszínen kerülnek majd kiépítésre az új töltőoszlopok, mindegyik helyszínen négy-négy darab, egyenként 150 kW teljesítményű töltőberendezéssel.