Az Atlas, a Boston Dynamics új robotja

A Boston Dynamics bejelentette az Atlas robotjuk legújabb változatát, amelyet a való életben felmerülő problémák megoldására terveztek, és amely már elektromos motorokkal működik. Egy nappal azután, hogy a vállalat nyugdíjba küldte a parkour képességeiről ismert előző modelljét, bemutatták az Atlas nevű utódját, amely több évtizedes innováció eredményeként jött létre.

Az új Atlas modell a legfontosabb újításként elektromos motorokkal rendelkezik, szemben az előző hidraulikus mozgatású változattal. A Boston Dynamics szerint az elektromos változat erősebb lesz, és nagyobb mozgástartományt biztosít, mint a korábbiak. A fejlesztések nem csak a hardverre terjedtek ki, hanem a szoftverre is, így az Atlas mesterséges intelligenciával is fel van vértezve, hogy a legbonyolultabb problémákkal is megbirkózhasson.

Az Atlas mozgása már az első videón is megmutatkozik, amelyben a robot természetellenes pózokat vesz fel, miközben felkel a földről, mintha egy horrorfilm vagy egy Dark Souls-főellenség intróját látnánk. A robot feje is új dizájnt kapott, amely egy stúdiólámpára vagy a Mass Effect játékok gethjeire emlékeztet.

Robert Playter, a Boston Dynamics vezérigazgatója egy interjúban elmondta, hogy szándékosan kerülték az emberi vonásokat a robot tervezésekor, mivel az ilyen próbálkozások túlságosan disztópikusnak bizonyultak. A robot mozgása és megjelenése ellenére a cég közleményében nem merült fel az a sci-fi klisé, ahol a robot piros szemmel valakinek a nyakát töri.