Hihetetlen felfedezés az Antarktisz mélyén

Austin Carter PhD-hallgató egy lenyűgöző felvételt osztott meg a TikTokon, amelyet a Déli-sarkon készített, és ezzel egy bámulatos felfedezést tett.

Austin Carter 2022 decemberében a Kelet-Antarktiszon található Allan Hillsbe utazott a Center for Old Ice Exploration (COLDEX) kutatócsoporttal, hogy a Föld éghajlatának jobb megértését célzó vizsgálatokat végezzen. Az ötéves küldetés célja az volt, hogy segítsen a tudósoknak megérteni bolygónk időjárási rendszereinek fejlődését.

A szakértők különböző jégmagokba fúrnak a Kelet-Antarktisz jégtakaróján belül, a csapatok radar- és GPS-felmérésekkel azonosítják a lehetséges helyszíneket, amelyeket közelebbről is megnézhetnek. A projekt első szakasza a technológia segítség ellenére is olyan volt, mintha tűt keresnénk a szénakazalban.

A COLDEX kutatócsapata azzal a céllal indult a Kelet-Antarktiszra, hogy kiderítsék, hogyan birkózik meg a hely a globális felmelegedéssel, például mennyire érzékenyek a jégtakarók az üvegházhatású gázok magasabb szintjére, és hogyan reagálhatnak a jégtakarók a melegebb éghajlatra. Végül a kutatócsapat egy nagyszerű eredményt ért el, ugyanis felfedezték a Föld talán legrégebbi jégtárgyait, miután egy kamerát 93 méter mélyen a föld alá dobtak, és hagyták, hogy az egy kis lyukon lezuhanjon.

Carter, aki a videót megosztotta, elmondta, hogy a kamera „az elkészült jégmag fúrólyukában ment lefelé”, és elmagyarázta, azt akarta, hogy a felvételek a nézőket a kutatás előrehaladtával tanítsák a kutatásról. „Fúrtunk egy jégmagot az Allan-hegységben, ahol korábban megtaláltuk a valaha felfedezett legrégebbi jeget, ami 2,7 millió éves! Ezzel a maggal azt reméltük, hogy még régebbi jeget találunk, hogy többet tudjunk meg éghajlati rendszerünk alapvető tulajdonságairól” - fogalmazott Carter.