A valaha rögzített legnagyobb hullám

Az 1958-as alaszkai Lituya-öbölben rögzített megacunami minden más hullámot felülmúl a történelemben, és mérete 524 méteres volt.

A szörfözés világában a nagy hullámok jelentik a sportág csúcsát, de vannak olyan történelmi hullámok, amelyek mérete szinte felfoghatatlan. Az Alaszka déli részén, a kanadai határhoz közeli Lituya-öbölben 1958. július 9-én regisztrálták a történelem legnagyobb víztömegét, amikor egy 7,7-es erősségű földrengés következtében 30 millió köbméternyi kő zúdult a vízbe, ezzel indítva el a hatalmas hullámot.

Ez a hullám, amelynek mérete pontosan 524 méter volt, magasabb volt még az Eiffel-toronynál és az Empire State Buildingnél is. A Guinness Rekordok Könyve szerint a legnagyobb hullám, amelyen valaha szörföltek, 26 méteres volt, és 2020. október 29-én a portugáliai Nazaréban rögzítették.

A How Stuff Works és a Surfer.com egyaránt megjegyzi, hogy ezen az 524 méteres cunamin szörfözni fizikailag lehetetlen lett volna, és valószínűleg ilyen méretű hullám már soha nem is fog előfordulni.