A gázpiac fordulópontja: kik lehetnek a nyertesek?

Az amerikai földgázárak 2024 márciusában évtizedes mélypontra süllyedtek, 1,57 dollár/MMBTu-ra, ami a kitermelési költségek alatt van, de a szakértők szerint a kínálat csökkenése és a fogyasztás növekedése miatt hamarosan fellendülés várható a piacon.

Az Egyesült Államokban a földgáz árai 2024 márciusában egy évtizedes mélypontra süllyedtek, elérve az 1,57 dollár/MMBTu-s szintet. Az árak jelenleg 1,76 dollár körül mozognak, ami még mindig csak csekély mértékben haladja meg a szektor változó költségeit, amelyek 1,5 és 1,8 dollár/MMBTu között mozognak.

A földgáztermelés folytatódik, mivel gyakran a kőolajtermelés melléktermékeként keletkezik. A Perm mezőn például a gáz és a kőolaj kitermelése 2:1 arányban áll, ami azt jelenti, hogy minden hordó kőolaj után két hordónyi gáz keletkezik. A szigorodó szabályozások miatt a vállalatok nem égethetik el ezeket a mennyiségeket, így azok a piaci kínálatba kerülnek.

A szakértők szerint minden jel arra mutat, hogy a jelenlegi mélypontot egy árfellendülés fogja követni. Az Egyesült Államok nyersolajtermelésének lassulása csökkenti a vele együtt járó földgáz termelés növekedési ütemét is. Az alacsony földgázárak ösztönzik az amerikai belföldi fogyasztást és az exportot is, különösen Mexikó felé. Az Egyesült Államok emellett intenzíven fejleszti LNG infrastruktúráját, a tervek szerint 2027-re megduplázódik az LNG cseppfolyósító kapacitások mértéke.

Amennyiben a gázárak visszaemelkednek legalább az elmúlt tíz év 2,5 dolláros átlagárára, több vállalat is jelentős profitra tehet szert. Az EQT Corporation, Amerika legnagyobb független földgáztermelője, a Marcellus és Utica mezőkön tevékenykedik, napi 4,88 milliárd köbláb földgázzal. Az Antero Resources napi 2,2 milliárd köbláb termeléssel, valamint a Coterra Energy, Amerika hatodik legnagyobb független földgáztermelője napi 2,7 milliárd köbláb termeléssel szintén kiemelkedő lehet a nyertesek között.