A forint erősödése a devizapiacon

Szerdán a dollár negatív korrekciójának köszönhetően a forint jelentős erősödést mutatott az euróval és a dollárral szemben, és ez a tendencia csütörtök reggel is folytatódott.

A dollár az elmúlt napokban tapasztalt jelentős erősödés után szerdán negatív korrekcióba kezdett, ami kedvezően hatott a forintra. Az euróval szemben a magyar fizetőeszköz a 363-as, míg a dollárral szemben a 368-as szintekig erősödött vissza. Csütörtök reggel tovább folytatódott a forint erősödése, az euróval szemben a 393-as szintet is áttörve, jelenleg a 392,82-es szinten áll a jegyzés.

A dollárral szembeni erősödés is megfigyelhető, a forint már a 367,74-es szinten áll a zöldhasúval szemben, ami közel egyhetes mélypontot jelent az USD/HUF esetében. A dollár negatív korrekciója csütörtök reggel is folytatódott, az EUR/USD árfolyama már az 1,0683-as szintnél jár.

A gazdasági események között fontos megemlíteni, hogy csütörtökön az MNB ismerteti a devizatartalékok állományának alakulását, az ÁKK pedig kötvényaukciót tart. Az amerikai lakáspiacról is új adatok várhatóak, amelyek a monetáris politikai kilátások szempontjából fontosak lehetnek.

A devizapiaci témák iránt érdeklődők számára pedig a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferencia kínálhat érdekes előadásokat, ahol a részvétel regisztráció után ingyenes.

A pénzügyi szolgáltatások terén fontos újítás, hogy 2025. január 1-jén lép hatályba az a rendelkezés, amely szerint a havonta két alkalommal összesen legfeljebb 150 ezer forint készpénzt vehetünk fel ingyenesen a postákon. Ez a lépés különösen azokon a településeken élők számára jelenthet megkönnyebbülést, ahol nem elérhető bankautomata, de posta működik. Az MNB a bankautomaták elérhetőségének javításával is támogatja a készpénz elérhetőségét, három településcsoport szerint ír elő elvárt átlagos ATM rendelkezésre állási darabszámot.

A közlekedési biztonság terén is fontos változások történtek. Becslések szerint meghaladja a 650 ezret a Magyarországon közlekedő segédmotoros kerékpárok száma, de kevesebb mint 300 ezerre kötöttek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítást (kgfb). A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) felhívja a figyelmet arra, hogy a kgfb havidíja, amely kategóriától és lakhelytől függően havi 600-800 forint, megéri a befektetést, hiszen ezzel nem csak a mulasztási bírság, hanem a közúti balesetek során okozott, akár többmilliós kártérítési kötelezettség is elkerülhető. Az MNB 2022-es statisztikái szerint a segédmotoros kerékpárok esetében 429 ezer forint volt a balesetek során kifizetett átlagos kártérítés.