A Naprendszer végzetét hozhatja a fehér törpe

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint a fehér törpe csillagok gravitációs ereje elegendő ahhoz, hogy porrá zúzzák a közelükben lévő aszteroidákat, holdakat és bolygókat is.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ha a Nap fehér törpévé zsugorodik, az a Naprendszer végét jelentheti. A Monthly Notices of the Royal Astronomical Society tudományos lapban megjelent tanulmány szerint a fehér törpévé változott Nap gravitációs ereje annyira erős lesz, hogy a Naprendszer még megmaradt részeit is felőrli.

A csillagok fehér törpévé zsugorodása során a gravitáció először darabokra szakítja, majd porrá őrli a közelükbe kerülő égitesteket. A Földet a Nap még a fehér törpévé válása előtt elnyeli, de a Naprendszer többi részét, mint például a Mars és a Jupiter közötti aszteroidákat és a Jupiter holdjait, az óriási gravitáció szép lassan felapríthatja.

Amornrat Aungwerojwi, a Naresuan Egyetem munkatársa és a tanulmány vezető elemzője a The Guardiannek elmondta, hogy az égitestek darabjait a sorozatos ütközések őrlik porrá, és a por végül a fehér törpébe zuhan. Ez a folyamat segíti a kutatókat abban, hogy megállapítsák, milyen anyagokból álltak az eredeti bolygók.

Boris Gaensicke, a Warwicki Egyetem fizikusa szerint a törmelékhalmaz rendkívül gyorsan, néhány év alatt jöhet létre. A kutatók szerint ezeknek a csillagrendszereknek a sorsa sokkal összetettebb, mint korábban gondolták.

A kutatócsoport 17 éven át vizsgálta a csillagok fényességében bekövetkező változásokat, és három különböző fehér törpét figyeltek meg, amelyek mindegyike eltérően viselkedett. Az egyik, a ZTF J0328-1219 kódjelű csillag, egy kozmikus katasztrófát élt át 2010-ben, míg egy másik, a ZTF J0923+4236, szabálytalanul halványodott el néhány havonta, és a fényessége percenkénti skálán is kaotikusan változott. A harmadik, a WD 1145+017, a 2015-ös előrejelzéseknek megfelelően változtatta a fényét, de ez a fényingadozás mára megszűnt, ami arra utal, hogy az égitestek porrá váltak.

A kutatók szerint az emberiség valószínűleg sosem fogja megtudni, hogy a Naprendszerrel is ez fog-e történni.