A Király Gyógyfürdő megújulása Budán

A II. kerületi önkormányzat tárgyalásokat folytat az állammal és a Gül Baba Alapítvánnyal a Fő utcai Király Gyógyfürdő felújításának ügyében, mely öt év óta zárva tart.

A Király Gyógyfürdő, melyet még a világjárvány előtt zártak be felújítás céljából, új koncepció alapján kaphat új életet. Őrsi Gergely, a II. kerület polgármestere szerint a felújítás során az elsődleges cél az értékőrzés, így a fokozottan védett épület és a hagyományos fürdőkultúra megőrzése a legfontosabb.

A polgármester kiemelte, hogy a fürdő állami tulajdonban van, de a Fővárosi Önkormányzat rendelkezik az ingyenes használati jogával, és a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. a jelenlegi üzemeltetője. A felújítási munkálatok előkészítése már megkezdődött, és a II. kerületi polgármester, aki egyben a felújításért felelős főpolgármesteri biztos is, már egyeztetett a Gül Baba Alapítvánnyal és a Magyar Állammal.

Azonban a polgármester közösségi médiában megosztott bejegyzéséből nem válik világossá, hogy a felújítás milyen pénzügyi konstrukcióban, milyen forrásokból és pontosan mikor kezdődik meg. Az új koncepció az eredeti funkciót és az építészeti örökséget tartja szem előtt, és már 2019-ben készültek tervek a rekonstrukcióra, amelyekhez képest most az új elképzelések alakultak ki.