Szélenergia: a történelmi rekord ellenére sem jönnek össze a klímacélok

Rekord mennyiségű új kapacitását telepített a globális szélenergia-ipar 2023-ban, de még ez is kevés az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) elfogadott célok teljesítéséhez.

A globális szélenergia-ipar 2023-ban rekordmennyiségű, 117 gigawattnyi (GW) termelésre képes új erőművet telepített, amelynek nagy részét Kínában helyezték üzembe. Ez 50 százalékkal több új kapacitást jelent – 106 GW szárazföldi és 10,8 GW tengeri szélenergiát –, mint a megelőző évben. Kína a globális össztermelés közel 65 százalékát, 75 GW-t telepített.

A Globális Szélenergia Tanács (GWEC) szerint 2028-ig évente 158 GW új szélerőmű telepítésével számolnak, azonban az ENSZ éghajlatváltozási csúcstalálkozóján (COP28) elfogadott célok teljesítéséhez ennek közel a háromszorosára, évente legalább 320 GW teljesítményű új szélerőművet kellene telepíteni.

Ben Backwell, a GWEC vezérigazgatója kiemelte, hogy több mint negyven év után tavaly lépte át először a kumulatív szélenergia-kapacitás az 1 terawattot (TW). Azonban mindössze 7 év áll rendelkezésre a kumulatív kapacitás további 2 terawattal való növelésére, ami az évtized végére 3 TW-ra emelné a szélenergia kumulatív kapacitását.

Backwell szerint a növekedés nagyobb országokra, mint Kína, az Egyesült Államok, Brazília, Németország vagy India koncentrálódik, de a klímacélok eléréséhez jóval több államban kellene szélenergiába beruházni.