A Paksi Atomerőmű 1-es blokkjának leállása és a politikai válaszok

A Paksi Atomerőmű 1-es blokkja váratlanul leállt, és a kormányzati válaszok nem nyújtottak magyarázatot az esemény okaira.

Március 25-én a Paksi Atomerőmű 1-es blokkja, mely nemrég esett át nagyjavításon és tankoláson, előzetes jelzés nélkül leállt. A Szabad Európa két nappal később számolt be az eseményről egy technokrata cikkben. Tóth Bertalan, az MSZP parlamenti képviselője, írásbeli választ igénylő kérdést nyújtott be az illetékes miniszterhez, amelyben egyszerűen arra volt kíváncsi: Mi okozta a Paksi Atomerőmű 1. blokkjának leállását?

Az atomerőmű oldalán közzétett mikroközlemény és a későbbi kommunikáció sem tartalmazott információt a leállás okáról. A kérdésre Koncz Zsófia államtitkár válaszolt Lantos Csaba miniszter megbízásából, de a válasz nem tért ki a felvetett problémára. Az államtitkár válasza inkább politikai hangvételű volt, és kritizálta a képviselőt és az MSZP-t az energiavállalatok és földgáztárolók külföldi kézbe adása, valamint az energiaárak emelkedése miatt.

Koncz Zsófia emlékeztette Tóth Bertalant, hogy az Országos Atomenergia Hivatal folyamatosan felügyeli a blokkok állapotát, és minden jelentős teljesítményváltozásról tájékoztatást ad. Az államtitkár arra kérte a képviselőt és az MSZP frakcióját, hogy ne használják a Paksi Atomerőmű működését és a nukleáris energiát politikai hangulatkeltésre. Azonban a válaszlevél nem adott konkrét információt a leállás okáról, így a kérdés továbbra is nyitott maradt.