Nobel-díjas tudósok és a jövő kutatói Szegeden

Szegeden a József Attila Tanulmányi és Információs Központban a Nemzeti Tudósképző Akadémia rendezvényén diákok találkozhattak Brian Kobilka kémiai Nobel-díjas tudóssal, aki a G-fehérje-kapcsolt receptorok kutatásáért ismert.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia (NTA) célja a tehetséges fiatalok tudományos munkájának támogatása és a kutatói életpálya népszerűsítése. A program keretében évente kétszer Nobel-díjasok látogatnak el Magyarország középiskoláiba, hogy laborgyakorlatokon keresztül osszák meg tudásukat a diákokkal. A szegedi konferencián egyetemisták is részt vehettek, és lehetőségük nyílt kérdéseket feltenni a mentoroknak, így Kobilka professzornak is.

Brian Kobilka a G-fehérje-kapcsolt receptorokkal kapcsolatos kutatásaiért kapta a Nobel-díjat. Ezek a receptorok az orvoslásban kiemelkedő jelentőségűek, hiszen a jelenleg használt gyógyszerek közel fele használja fel őket. Hegyi Péter kutatóorvos szerint ezek a gyógyszerek számos orvosi szakterületen elengedhetetlenek.

Kobilka életútja is figyelemre méltó, hiszen Little Fallsban nőtt fel, ahol már fiatalon a családi pékségben dolgozott. Az orvoslás iránti érdeklődését egy gyermekorvos iránti csodálat ébresztette fel benne. Tanulmányait Minnesotában kezdte, ahol megismerkedett jövőbeli feleségével is. Később a Stanford Egyetemen döntött úgy, hogy a gyógyítás helyett a kutatást választja, és itt érte el jelentős tudományos eredményeit.

A tudományos munka fontosságát a fiatal kutatók is elismerik, és a kerekasztal-beszélgetéseken hangsúlyozták, hogy a kutatásra fordított energia sokszorosan megtérül.

Nobel-díjas professzor fog kutatni Szegeden

A konferencián bejelentették, hogy Gérard Mourou Nobel-díjas professzor a Szegedi Tudományegyetem Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratóriumában fog kutatni. Mourou a lézerfizika területén elért eredményeiért kapta a díjat, és kutatásai a fenntartható energiaigény kielégítésére irányulnak.

A Nemzeti Tudósképző Akadémia Talentum-díjait is átadták, melyeket többek között Kintses Bálint, Garami András, Acsády László és Matta Csaba érdemeltek ki kiemelkedő tudományos munkájukért. Az év kiváló diákja elismerést Dinnyés Olivér kapta meg.

A cikk a Szegeder és a Telex együttműködésében jelent meg.