Jogerősen egy év felfüggesztett börtönbüntetést kapott Ihász Sándor

A Fővárosi Törvényszék jogerősen egy év, egy év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Ihász Sándor volt fővárosi fellebbviteli főügyészt hivatali visszaélés miatt, a Fenyő-gyilkosság ügyében.

Ihász Sándort azzal vádolták, hogy a Fenyő-ügy egy korábbi nyomozása során visszatartott olyan iratokat, amelyek bizonyítékul szolgálhattak volna az eljárásban. A vád szerint a volt főügyész 2017 októberében átvette Gyárfás Tamástól, aki azóta nem jogerősen hét év fegyházra ítéltetett, a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát, és tanácsot kért tőle.

A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) szerint Ihász Sándornak fel kellett volna ismernie, hogy a leiratban foglaltak új bizonyítékokat tartalmaznak, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak a Fenyő-gyilkosság felbujtójának azonosításához és felelősségre vonásához. A vádak szerint a volt főügyész azonban nem adta át a bizonyítékokat a nyomozóhatóságnak, hanem hivatali helyiségében, a szekrényében tárolta azokat, és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, ezzel lehetetlenné téve a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését.

A másodfokú eljárás során a törvényszék arra a következésre jutott, hogy a kerületi bíróság az eljárási szabályoknak megfelelő ítéletet hozott, és ennek eredményeként a próbaidőt egy évre enyhítette. Ihász Sándor az eljárás során mindvégig tagadta bűnösségét, és az elsőfokú tárgyaláson azt állította, hogy tiszta a lelkiismerete, és nem követett el bűncselekményt.

A Fővárosi Törvényszék szerint Ihász nem bocsátotta a nyomozó hatóság rendelkezésére a neki átadott bizonyítékokat, és erről nem tájékoztatta a Legfőbb Ügyészséget, ezzel lehetetlenné téve a bizonyítéknak a nyomozást folytató hatóság általi értékelését. Az ítélet szerint Ihász olyan személy számára adott felvilágosítást egy folyamatban lévő büntetőügyben, aki ezen tájékoztatásra nem volt jogosult, ezzel megszegve a rá, mint ügyészre vonatkozó hivatali kötelezettségét.

Ihász Sándor a vádakat konstruált és megalázóan abszurdként írta le, és úgy vélekedett, hogy az eljárás során valós elemeket emeltek ki, amelyeket össze nem illő logikával kapcsoltak össze, így egy torz képet alkotva, aminek semmi köze a valósághoz.