Állami támogatással saját otthonhoz

Magyarországon számos településen a kétgyermekes családok számára az állami támogatások elegendőek lehetnek saját ingatlan vásárlásához, akár önerő nélkül is.

Egy kétgyermekes család számára számos településen elegendő az állami támogatás ahhoz, hogy saját ingatlant vásároljanak. Az MBH Index, az MBH Jelzálogbank kutatása szerint, különösen a kistelepüléseken élő, több gyermeket nevelő vagy gyermeket tervező családok pályázhatnak magas támogatási összegekre a falusi CSOK keretében. A városokban a CSOK helyére a CSOK Plusz lépett, így idéntől már csak a további gyermeket tervezők juthatnak hozzá az állami forrásokhoz.

Az év első két hónapjában az új lakáshitel szerződések összege országosan több mint kétszeresére, 167 milliárd forintra nőtt. A falusi CSOK hitel által a kedvezményezett településeken élő családok jelentős részben finanszírozhatják egy lakás vételárát állami támogatásból. A legalább kétgyermekes családok, amelyek legalább egy gyermeket előre vállaltak, minden megyében megvásárolhatnak egy átlagos árú, 90 négyzetméteres ingatlant az állami forrásokból.

A nem kedvezményezett településeken 2024. január 1-jétől a CSOK Plusz váltja fel a CSOK rendszert. A még gyermekvállalás előtt álló, egy gyermeket tervező párok számára a Babaváró támogatás és a CSOK Plusz hat vármegyében teszi lehetővé a lakásvásárlást teljesen állami forrásból. A további legalább egy, legfeljebb két gyermeket tervező családok számára tizenhárom vármegyében elegendők az állami források a lakásvásárláshoz.

Az elemzők szerint az egy gyermeket tervező családok hat megyeszékhelyen juthatnak új lakáshoz pusztán állami források segítségével. A fővárosban terveznek lakást vásárolni, ők a vételár kevesebb mint felét tudják biztosítani egy 60 négyzetméteres lakás esetében állami forrásokból. A legalább egy gyermeket előre vállaló, két gyermeket tervezők számára – Veszprém és Budapest kivételével – az összes megyeszékhelyen elegendő fedezetet jelentenek az állami támogatások egy 60 négyzetméteres lakás megvásárlására. A három gyermeket tervezők pedig bármely megyében 100 százalékos állami fedezettel számolhatnak.