Esik a brit infláció, közeleg a kamatcsökkentés

Nagy-Britanniában a fogyasztói árak átlagosan 3,2 százalékkal voltak magasabbak a múlt hónapban, mint egy évvel korábban, ami jelentős ütemben csökkenő inflációt jelent. A brit statisztikai hivatal (ONS) szerint a tizenkét havi infláció márciusban 3,4 százalékos volt, míg januárban még 4 százalékos éves inflációt mértek, így az éves brit infláció üteme két és fél évi mélypontra lassult.

2022 szeptembere és 2023 márciusa között a tizenkét havi brit infláció minden hónapban meghaladta a tíz százalékot, és 2022 októberében érte el a csúcspontját 11,1 százalékkal. Az élelmiszerárak alakulása járul hozzá leginkább az erőteljes dezinflációhoz, hasonlóan a világ más részeihez.

Az ONS szerdai beszámolója kiemeli, hogy az élelmiszerek éves drágulási üteme a múlt hónapban 4 százalékra lassult a februári 5 százalékról, ami 2021 novembere óta a legalacsonyabb szint. 2023 májusa és az idei év márciusa között az élelmiszerárak átlagosan alig 2 százalékkal nőttek, míg 2022 márciusa és 2023 májusa között 22 százalékkal drágultak.

A Bank of England inflációs célja 2 százalék, de a brit infláció még mindig meghaladja ezt a célszintet. A jegybank szigorítási ciklusa már a végéhez ért, és a jelenlegi 5,25 százalékos irányadó kamaton az elmúlt öt kamatdöntő ülésen nem történt változás. Andrew Bailey, a Bank of England kormányzója jelezte, hogy a kamatcsökkentési ciklus a 2 százalékos inflációs cél elérése előtt is megkezdődhet. Clare Lombardelli, az OECD jelenlegi vezető közgazdásza és a BoE jövendőbeli kormányzóhelyettese, óvatosan fogalmazott a mai inflációs adatok kapcsán, és azt nyilatkozta, hogy még túl korai megmondani, mikor kerülhet sor a kamatcsökkentésre. Lombardelli szerint az európai gazdaságok közelednek a kamatcsökkentési időszakhoz.