Az iráni drónok és a modern hadviselés átalakulása

Először történt meg, hogy Irán közvetlen csapást mért Izraelre, ami jelentős változást hozhat a modern hadviselésben. Ali Hamenei ajatollah szerint az iráni hadiipar fejlődése elengedhetetlen az ország szankciók alatti túléléséhez.

A nyugati országok szakértői még mindig vitatkoznak azon, hogy etikus-e olyan drónokat használni, amelyek nem képesek önálló döntéseket hozni, de Irán ebben a kérdésben nem habozott. Az iráni hadiipar fejlesztése során külföldről származó elektronikai alkatrészekre támaszkodtak, mivel a perzsa államot a nyugati országok szankciói sújtják. A robotok fejlesztését már az 1980-as években, az iraki háború idején kezdték el.

A Bloomberg szerint az irániak eleinte fűnyírómotorokkal hajtották a robbanóanyaggal felszerelt távvezérlésű repülőmodelleket. Az ukrán szakértők pedig a lezuhant, de fel nem robbant drónokat szétszedve tanulmányozták.

Az Iráni Iszlám Köztársaság szerteágazó csempészhálózatot hozott létre az alkatrészek beszerzésére, amelyeket iráni és külföldi fedőcégek vásárolnak és szállítanak, hogy a lánc követhetetlen legyen. Az alkatrészeket eredetileg polgári célokra használják, de fegyverekhez is alkalmazhatók.

A technológiai fejlesztések és a képzett szakemberek szintén kulcsfontosságúak a hadiipar számára. Irán ezt a támogatást Kínától és Oroszországtól kapja meg. A perzsa állam műszaki végzettséggel rendelkező álláskeresőinek 40 százalékát az említett országokban képezik tovább, és egyre több iráni mérnök dolgozik orosz vagy kínai kutatóintézetekben és fejlesztőirodákban.

Irán annyira előrehaladott a fegyvergyártásban, hogy még Oroszország is Teheránhoz fordult, hogy gyorsan reagáljon az ukrán dróntámadásokra. Az oroszok inkább vásároltak, mintsem saját eszközöket tervezzenek és gyártsanak. A Shashed-136-os drónokat Jelabugában kezdték el gyártani, melyekből 2025 végéig hatezer darabot állíthatnak elő, 1,2 milliárd dollár értékben. Ezt az összeget fegyverekkel, például Szu-35-ös vadászbombázókkal és légvédelmi rendszerekkel fizetik ki.

Irán célja, hogy regionális nagyhatalommá váljon, és ennek érdekében folyamatosan fegyverkezik. Az iszlám forradalom idején hangoztatott céljuk, hogy a mozgalmat a többi iszlám országba is elvigyék, amíg azok nem válnak síita vallási vezetésű állammá.