Az Integritás Hatóság 1 milliárd forintért kommunikálna a következő 2 évben

Két év alatt 1,1 milliárd forintot költhet kommunikációs tevékenységekre az Integritás Hatóság. A tárgyalásos közbeszerzési eljárás nyerteseinek nemcsak kedvező árat kell megajánlaniuk, de olyan szakmai ajánlatot is le kell tenniük az asztalra, amellyel bizonyítani tudják, hogy cégük képes az „Integritás Hatóság kommunikációs igényeihez igazodó, minőségi szolgáltatást nyújtására”. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője szerint ennek elbírálása során felmerülhet a szubjektív értékelés veszélye.

A hatóság korábban hasonló módon választotta ki az uniós érdekképviseletüket ellátó céget, amely egy ír vállalkozás lett, mivel részletesebb tervet nyújtottak be, mint a kormányközeli Századvég.

Az Integritás Hatóság most kommunikációs szolgáltatások beszerzésére írt ki hirdetménnyel induló, tárgyalásos közbeszerzési eljárást. A 24 hónapra szóló keretszerződés három részből áll: PR szolgáltatások, országos médiakampány lebonyolítása, valamint kreatív tervezési és gyártási feladatok ellátása. Az első részfeladatra nettó 290 millió, a másodikra nettó 654 millió, míg a harmadik részfeladatra nettó 189,3 millió forintot szánnak, összesen nettó 1,1 milliárd forintot.

Az eljárás tárgyalásos lesz, és az eljárás második szakaszában a meghívandó ajánlattevők számát ötben korlátoznák. A jelentkezőknek szakmai ajánlatot is kell írniuk, ami majdnem akkora súllyal (40%) szerepel majd az elbírálásban, mint a megajánlott ár (60%). Az Integritás Hatóságtól érkezett válasz szerint a tárgyalásos eljárás alkalmazása biztosítja, hogy a szerződések feltételei a Hatóság igényeinek legmegfelelőbben kerüljenek kialakításra. Az IH hozzátette, hogy az ötös keretszám részenként értendő, és mivel az egyes részekben eltérő gazdasági szereplői kör érdekelt, ez akár 15 különböző gazdasági szereplővel való tárgyalást is jelenthet.

A szakmai ajánlatok értékelésével kapcsolatban az Integritás Hatóság azt írta, hogy a részletes és szakmai zsűri általi értékelés biztosítja a megalapozott szakmai alapú értékelést. Az Átlátszó közbeszerzési szakértője azonban úgy véli, hogy a szakmai ajánlat értékelési módszere kifogásolható lehet, mivel a 40 százalékos súlyszám magas, és a szubjektív kategóriák nehezen fordíthatók le pontszámokra.

Az Integritás Hatóság korábban már kötötte szakmai ajánlat elkészítéséhez a tenderre való jelentkezést, amikor „EU-s érdekképviseleti szolgáltatások” címmel hirdettek meg egy közbeszerzést. Az eljárásban az írországi Vulcan Consulting Ltd. nyerte a megbízást a Századvég előtt, mivel részletesebb és átfogóbb koncepciót nyújtottak be.