E.ON innováció Angyalföldön: oszlopsorok helyett földkábel

Az E.ON energiaellátó cég jelentős infrastrukturális fejlesztést hajtott végre Budapest XIII. kerületében, ahol a nagyfeszültségű távvezetékeket tartó oszlopsorokat földkábelekre cserélték le.

Az E.ON a főváros XIII. kerületében, a Csavargyár utca és az Árpád híd közötti szakaszon bontotta el a 1,6 kilométer hosszan haladó, nagyfeszültségű távvezetékeket tartó oszlopsorát. A területen az elmúlt években jelentős ingatlanfejlesztések történtek, új lakóparkok épültek, ezáltal többezer lakó talált itt új otthonra.

A bontási munkálatokat követően lehetőség nyílik a Cserhalom utca és az Esztergomi út mentén lévő területek fejlesztésére. A XIII. kerületi önkormányzattal egyeztetve, és a terület fejlesztési céljait figyelembe véve az áramszolgáltató földkábelre cserélte a 40 éve álló, 40 méter magas oszlopsort és a szabadvezetékeket. Az áramhálózat átépítése lehetővé teszi a terület parkosítását, új körforgalmak, parkolók és járdák építését.

Az energiabiztonság és a térség energiaigényének kiszolgálása érdekében az E.ON két új alállomást tervez az Árpád hídnál, amelyek a megújuló energiaforrások, például a napelemes rendszerek hálózatra kapcsolását is biztosítani fogják. ELMŰ Hálózat Kft. ügyvezető igazgatója, Nagy Géza szerint a fejlesztés nemcsak ellátásbiztonsági és környezetvédelmi szempontokat szolgál, hanem esztétikai előnyökkel is jár, hiszen a zöldfelületek birtokba vehetik az oszlopsorok helyét.

A nagyfeszültségű tartóoszlopok és vezetékek korábban 1,6 kilométeren keresztül, mindkét oldalon tizenkét méteres védősávot foglaltak el. A terület egykori ipari jelentőségét a még ma is fellelhető vasúti iparvágányok is mutatják. A nagyfeszültségű oszlopsor eltávolításával és a vasúti sínek bontásával, valamint a környezetvédelmi kármentesítés után az egykori ipari terület új funkciót kaphat.

Az áramszolgáltató szakemberei az elmúlt hónapokban végezték el a föld alá helyezett új kábelek telepítését, a szabadvezetékek eltávolítását, a tartóoszlopok kiemelését és a vasbeton alapok bontását. A bontás során keletkezett fémhulladékot újrahasznosítják.

A projekt költségei mintegy 1,7 milliárd forintot tettek ki, melyet az E.ON Hungária Csoport finanszírozott teljes egészében.