Amerikai járőrgép átrepülése a Tajvani-szoros felett

Az Egyesült Államok haditengerészetének P-8A Poseidon tengeri járőrrepülőgépe átrepült a Tajvani-szoroson, ami Kína és az Egyesült Államok közötti feszültséget tükrözi.

Az incidens az amerikai és kínai védelmi miniszterek megbeszélését követően történt, ami aláhúzza a térségben jelen lévő geopolitikai feszültségeket. Az amerikai haditengerészet szerint a repülőgép nemzetközi légtérben haladt át a szoroson, amit Kína saját fennhatósága alá tartozónak tekint, míg Tajvan és az Egyesült Államok ezt vitatja. Az Egyesült Államok álláspontja szerint a Tajvani-szoros nemzetközi vízi út, és az átrepülés a nemzetközi joggal összhangban történt.

A tajvani védelmi minisztérium nyilatkozata szerint a repülőgép déli irányban repült át a szoroson, és a tajvani erők semmi szokatlant nem észleltek. Az amerikai haditengerészet hangsúlyozza, hogy az ilyen jellegű tevékenységek bizonyítják az Egyesült Államok elkötelezettségét a szabad és nyitott indiai-csendes-óceáni térség iránt.

Kína azonban nem hagyja figyelmen kívül az amerikai katonai jelenlétet a térségben. A Kínai Népi Felszabadító Hadsereg a múltban már válaszolt hasonló amerikai akciókra, és a kínai védelmi minisztérium közleménye szerint elutasítják a tajvani függetlenségi törekvéseket és a külső támogatást.

A P-8A Poseidon repülőgép, amely a tengeri járőrözés mellett a tengeralattjáró-elleni harcra is alkalmas, torpedókkal és hajóelhárító rakétákkal van felfegyverkezve, így stratégiai szempontból fontos eszköz az amerikai haditengerészet számára.