Magyarországon továbbra is jelentős a bérszakadék

A magyarországi bérszakadék továbbra is jelentős, a legalacsonyabb keresetűek átlagosan bruttó 244 ezer forintot vihetnek haza, míg a legmagasabb jövedelműek átlagosan bruttó 1 millió 240 ezer forintot keresnek. A különbség azonban csökkent, mivel az alacsonyabb jövedelműek bére nagyobb mértékben nőtt.

A KSH legfrissebb elemzése szerint a keresetek közötti különbség 2023-ban is számottevő maradt, az alsó ötöd bére 17,5%-kal, míg a legfelső ötödé 12%-kal emelkedett. A bérhierarchia felső szintjén lévők átlagfizetése ötszöröse a legalacsonyabb szinten lévőknek.

A bérszakadékot számos tényező befolyásolja, többek között az alkalmazottak foglalkozása, a képzettség és képesség szintje, a foglalkoztatás ágazata, valamint a munkáltató mérete és bérfizetési képessége.

A két szélső ötöd közötti átlagfizetés különbsége az előző évhez képest csökkent, mivel a felső ötöd fizetése kisebb mértékben nőtt, mint az alsó ötödöké. Ennek oka, hogy az alsó három ötöd fizikai munkavállalóinak keresetnövekedése meghaladta a felső ötöd szellemi foglalkozásúakét. Az első két ötöd keresetnövekedését jelentősen befolyásolta a minimálbér és a garantált bérminimum emelése, míg a bértorlódás elkerülése érdekében a többi kategóriában is jelentős béremelésre volt szükség, amit az inflációs válság is indokolt.