Újabb csalási módszer a WhatsApp-on

A rendőrség figyelmeztetése szerint újabb csalási kísérlet terjed a WhatsApp üzenetküldő alkalmazáson keresztül. A csalók hamis üzenetekkel próbálják megszerezni a személyes adatokat és banki információkat.

A hatóságok arra hívják fel a figyelmet, hogy a csalók mostanában a WhatsApp alkalmazást is felhasználják az átverésekhez. Egy tipikus csalási kísérlet során az alábbi üzenetet küldhetik: „Szia anya, az alábbi szám az új számom. A régi telefonom elromlott. Tudsz nekem küldeni egy üzenetet Whatsappon?” A rendőrség közleményében hangsúlyozza, hogy ilyen esetekben legyünk gyanakvóak és ne dőljünk be az átverésnek.

Az ESET adatai szerint az elmúlt évben a kiberbűnözők mintegy 10 milliárd forintot csaltak ki a magyar károsultaktól, és ez az összeg évről évre növekszik. A szakértők azt tanácsolják, hogy erős, egyedi jelszavakat használjunk, és kerüljük a személyes és pénzügyi adatok online tárolását.

Az Index beszámolója szerint a rendőrség felhívta a figyelmet a csomagküldős SMS-eken keresztül elkövetett visszaélések megnövekedett számára Magyarországon. Egy januári esetben például egy várpalotai lakos a Netflix nevében érkező SMS áldozata lett, miután megadta bankkártyája adatait, és ezt követően százezer forintot emeltek le a számlájáról.

A rendőrség által kiadott figyelmeztetés szerint az emberek soha ne adják ki bankkártyaadataikat, különösen a CVC-kódot, mivel ennek birtokában az illetéktelenek könnyedén végrehajthatnak online tranzakciókat. Azt is javasolják, hogy online fizetéskor csak hivatalos forrásból származó applikációkat használjunk, és kerüljük az ismeretlen forrásból érkező, SMS-ben vagy e-mailben küldött linkekre való kattintást.

További információk az online bűncselekmények megelőzésével kapcsolatban a kiberpajzs.hu oldalon érhetők el.