Microsoft-G42 megállapodás: Stratégiai befektetés az Egyesült Arab Emírségekben

A Microsoft 1,5 milliárd dolláros befektetéssel bővíti ki együttműködését a G42 mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalattal az Egyesült Arab Emírségekben, miközben a cég elnöke, Brad Smith csatlakozik a vállalat igazgatótanácsához.

A Microsoft és a G42 közötti partnerség tovább erősödik azzal, hogy az amerikai óriáscég kisebbségi részesedést szerez a mesterséges intelligenciával foglalkozó vállalatban. A G42, amely az adatközpontok üzemeltetésével és AI-alkalmazások értékesítésével foglalkozik, a Microsoft Azure felhőszolgáltatását fogja használni a saját szolgáltatásai és alkalmazásai futtatásához. Ezenkívül a vállalat fejlesztett egy arab nyelvi modellt, a Jais-t, amelyet szintén az Azure-on keresztül tesznek majd elérhetővé.

Az üzletet különlegessé teszi, hogy az amerikai és az Egyesült Arab Emírségek kormányai is támogatják, és egy olyan megállapodást kötöttek, amely először alkalmazza a világszínvonalú legjobb gyakorlatokat az AI biztonságos és felelős fejlesztése érdekében. A két ország kormányának bevonása kulcsfontosságú volt az üzlet lebonyolításában.

A G42 vállalat korábban vizsgálat alá került a Kínával való kapcsolatai miatt, amikor Mike Gallagher képviselő felszólította a Kereskedelmi Minisztériumot, hogy vizsgálja meg a vállalatot egy esetleges export feketelistára való felkerülés apropóján. A G42 azonban tagadta a vádakat és kiemelte, hogy 2022 óta az amerikai partnerekkel való együttműködésre törekszik.

A Microsoft egyéb területeken is jelen van a fogyasztói piacokon, például a videojáték-iparban. Az Alan Wake című játék, amely egy 14 éve megjelent akció-kaland játék némi misztikus horror beütéssel, a Microsoft kiadásában jelent meg és nagy siker volt a maga idejében. A játék iránti rajongás olyan mértéket ölthet, hogy egy Alisa becenév alatt futó gémer 4000 példányt vásárolt belőle, bár ezek a példányok letöltési kódok formájában kerültek hozzá, amelyeket sosem aktiváltak, így nem használhatók. Alisa 240 dollárért (kb. 90 ezer forint) jutott hozzá a kódokhoz, amelyeket most dekorációként használ fel, miközben egy Alan Wake 2 rajongói filmet forgat.