Ifjúsági Garancia Plusz Program: Új lehetőségek a fiatalok számára

Elindult a kormány új támogatási programja, amelynek célja a 30 év alatti fiatalok munkaerőpiaci beilleszkedésének elősegítése. A program négy fő elemből áll: bértámogatás, lakhatási és utazási támogatás, valamint átképzési lehetőség.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára a Tv2 Mokka című műsorában ismertette, hogy a hétfőn elindult Ifjúsági Garancia Plusz Program négy pilléren nyugszik: bértámogatás, lakhatási és utazási támogatás, valamint átképzés. A program azoknak a 30 év alatti fiataloknak nyújt segítséget, akik már nem tanulnak és még nem dolgoznak.

A bértámogatás keretében a kormány négy vagy hat hónapig a bruttó bér 50 százalékát vállalja át a munkáltatóktól. Amennyiben a munkahely a lakóhelytől 60 kilométernél távolabb helyezkedik el, a fiatalok maximum egy évig 186 ezer forint értékű albérleti támogatást igényelhetnek. Továbbá, ha a munkahely a lakóhelytől 60 kilométeren belül van, utazási költségtámogatás is elérhető, melynek összege 10 kilométerenként 10–12 ezer forint lehet havonta.

A program negyedik eleme a szakmaváltást és átképzést támogatja, ahol a résztvevők a mindenkori minimálbér 150 százalékáig terjedő pénzügyi támogatást kaphatnak a felnőttképzés ideje alatt. Czomba Sándor kiemelte, hogy a kormányzati programok és az ország keleti, valamint déli régióiban induló beruházások is hozzájárulhatnak a fiatalok elhelyezkedéséhez.

Április 15-től lehet jelentkezni az uniós finanszírozású, körülbelül 200 milliárd forintos keretösszegű Ifjúsági Garancia Plusz programra. A program célja a fiatalkori inaktivitás megelőzése és a 30 év alattiak foglalkoztatásának elősegítése, amely nagymértékben hozzájárulhat a gazdaság munkaerőigényének kielégítéséhez. A program segítségével 2029-ig 84 ezer munkanélküli és inaktív fiatal munkaerőpiaci beilleszkedése valósulhat meg.