Várhatóan összecsap az F-35-ös és az orosz légvédelem?

Az orosz-iráni stratégiai partnerség az Ukrajna elleni konfliktus óta jelentős mértékben megerősödött, amit az iráni delegáció orosz fegyvergyárakba tett látogatása és a két ország közötti katonai technológiai együttműködés is alátámaszt.

2022 márciusában egy iráni delegáció ellátogatott az oroszországi Jekatyerinburgban található NPP Start gyárba, amely az Egyesült Államok által szankcionált és légvédelmi fegyvereket, köztük az Sz-400-as légvédelmi rendszereket gyárt, melyek képesek lehetnek a modern lopakodó vadászgépek észlelésére és megsemmisítésére.

A látogatás része volt annak a folyamatnak, amely során Moszkva és Teherán egyre szorosabbra fűzte a kapcsolatát az Ukrajna elleni orosz invázió után. Irán több ezer harci drón és rakéta szállítását vállalta Oroszországnak, míg Moszkva modern vadászgépeket és légvédelmi rendszereket ígért cserébe.

A kétoldalú együttműködés további elemei között szerepel a katonai drónok koprodukciója, az elektronikus hadviselésre szolgáló technológia megosztása, valamint a nyugati fegyverek teljesítményének közös kiértékelése. Az együttműködés mindkét fél számára előnyös, hiszen Irán stratégiai partner státuszba emelkedik, míg Oroszország fontos katonai támogatást kap.

Irán már 2019-ben hozzájutott az Sz-300-as légvédelmi rendszereket, és a modernebb Sz-400-as széria tovább erősítheti a légvédelmi képességeit, bár a leszállítások pontos állapota és száma egyelőre ismeretlen.

Irán külügyminiszter-helyettese, Ali Bakeri Káni kijelentette, hogy az ország rendelkezik "mind ez idáig soha nem használt fegyverekkel", és készek ezeket bevetni "másodpercek alatt", ha szükséges. Ez a nyilatkozat arra utal, hogy Irán kész válaszolni egy esetleges izraeli támadásra. Jelenleg úgy tűnik, hogy Izrael nem tervez válaszcsapást Irán területén a hétvégi drón- és rakétatámadások miatt, de nem zárható ki, hogy Teherán a fontosabb külföldi létesítmények védelmére beveti az Sz-400-asokat, ami konfrontációt eredményezhet az izraeli légierő F-35-ös gépeivel. Herci Halevi izraeli vezérkari főnök megerősítette, hogy Izrael mindenképpen válaszolni fog a támadásra.

Abolfazl Sekarcsi, a fegyveres erők szóvivője figyelmeztette a nyugati országokat, köztük az Egyesült Államokat, Franciaországot és Németországot, hogy Irán nem hagyja válaszlépés nélkül, "ha átlépnek egy határt az Izraelnek nyújtott támogatásban". Az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője, Abolfazl Amoei hozzátette, hogy a legutóbbi támadás során Irán nem vetett be jelentős erővel bíró fegyvereket, de készek eddig nem használt fegyvereket is bevetni a jövőben.

Egy friss fejleményként, Vlagyimir Putyin orosz és Ebrahim Raiszi iráni elnök telefonon beszélgetett egymással, mely során az iráni elnök elmondta, hogy a hétvégi, Izrael elleni iráni támadás korlátozott volt és az iszlám köztársaság nem érdekelt a további eszkalációban. A Kreml közleménye szerint Putyin reményét fejezte ki, hogy mindkét fél észszerűen megtartóztatja magát, hogy elkerüljék olyan konfrontáció kialakulását, amely az egész régió számára katasztrofális következményekkel járna. Oroszország és Irán egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással, Moszkva rendszeresen támadja Irántól vásárolt Sahed drónokkal Ukrajna területét.