Új dimenzió a víz alatti robotikában: a HERO BLUE

A tudomány új határait feszegetve a Pohang University of Science and Technology kutatói által kifejlesztett HERO BLUE nevű robot képes úszni, sétálni és kúszni a víz alatt, így megoldást nyújthat az eddig nehezen megközelíthető területeken végzett kutatásokra.

A víz alatti kutatások és mentési műveletek során gyakran előforduló problémákra kínál megoldást a HERO BLUE, amely a víz alatti szerkezetek vizsgálata és az elsüllyedt hajók feltárása során is hasznosítható. Az ilyen típusú feladatokat korábban távvezérelt járművek, úgynevezett ROVok látták el, azonban ezek gyakran akadályokba ütköztek, mint például a hínár, lógó kábelek vagy horgászzsinórok. A HERO BLUE ezen akadályok leküzdésére lett tervezve.

A robotot öt speciális uszonnyal szerelték fel, amelyek merevek maradnak az egyik irányba kifejtett erő hatására, míg az ellenkező irányban rugalmasak tudnak maradni. A Techtoday információi szerint ezek a multimodális uszonyok hasonlóan működnek, mint a halaké.

A HERO BLUE nem képes erős áramlattal szemben úszni, de ilyen körülmények között a víz aljára úszva képes előre haladni, a víz fenekén lévő kavicsokon vagy homokon kúszva.

Amennyiben a víz nem elég mély az úszáshoz, a robot képes a kúszásra is, amely mozdulatot a szalamandrák mozgásáról mintázták, így a robot gerincvonala is képes jobbra-balra csavarodni még erős áramlás mellett is.

A HERO BLUE méretei 80 cm hosszúságú, 60 cm szélességű és 30 cm magasságú, tömege pedig 11,3 kg. Jelenleg még távirányítású, de két kameramodulja van az elülső részén, amelyek a sztereoszkópikus látást biztosítják, ami a jövőben lehetővé teheti az autonóm működést.