A koronavírus idősekre gyakorolt hatásának új megállapításai

A University College London és a Wellcome Sanger Institute kutatói által végzett tanulmány jelentős különbségeket tárt fel a fiatal és idős emberek orrsejtjeinek koronavírusra adott reakciójában, ami magyarázatot adhat a COVID-19 tüneteinek korfüggő súlyosságára - számolt be róla a Medical Xpress.

A Nature Microbiology folyóiratban publikált kutatás a koronavírus-fertőzés korai hatásait vizsgálta, különös tekintettel az emberi orrhámsejtekre, amelyek a vírus elsődleges célpontjai közé tartoznak.

A vizsgálat során különböző korosztályokhoz tartozó egészséges önkéntesek orrsejtjeit elemezték, beleértve a gyermekeket (0-11 év), a felnőtteket (30-50 év), és először az időseket (70 év felett).

A kutatás eredményei szerint a gyermekek orrsejtjei három nap után intenzív interferon választ produkáltak, amely hatékonyan gátolta a vírus szaporodását. Ezzel szemben az életkor előrehaladtával ez az erős vírusellenes reakció csökken.

Az idősebb korosztály sejtjeiben nemcsak hogy gyengébb volt a védekezés, de jelentős mértékű sejtkárosodást is észleltek.

A fiatalabb korosztályból származó sejtek erős védekező válasza magyarázatul szolgálhat arra, hogy miért tapasztalnak ők általában enyhébb tüneteket a koronavírus-fertőzés során. Az idősebbeknél megfigyelt nagyobb mértékű sejtkárosodás és a vírus magasabb reprodukciós rátája összefüggésben állhat a súlyosabb betegségi tünetekkel ebben a korcsoportban.

A tanulmány szerzői, Dr. Claire Smith és Dr. Kerstin Meyer hangsúlyozzák, hogy az eredmények fontosak lehetnek a különböző korcsoportokra szabott vírusellenes kezelések kifejlesztésében, különös tekintettel az idősekre, akiknél fokozott a súlyos megbetegedés kockázata.

A projekt célja továbbá a hosszú távú következmények vizsgálata és terápiás beavatkozások tesztelése egy egyedülálló sejtkultúra-modell segítségével, valamint az öregedés hatásának vizsgálata más vírusfertőzések esetében is.