Mesterséges intelligencia a köztévében: Bíró Ada, a digitális műsorvezető

A köztévé Delta című műsorában bemutatkozott Bíró Ada, a mesterséges intelligencia által életre hívott műsorvezető, aki a jövőben a híreket fogja felolvasni. A nézők egy különleges pillanatnak lehettek szemtanúi, amikor Fejős Ádám műsorvezető bejelentette, hogy Ada a következő adástól kezdve veszi át a hírolvasás szerepét.

Ada megjelenését, arcát és hangját egyaránt mesterséges intelligencia hozta létre korábban már meglévő programokból. A műsorban nem tárult fel, hogy pontosan hogyan jött létre Ada, a digitális műsorvezető. Bíró Ada maga említette, hogy a létrehozásának részletei "üzleti titok" maradnak. Fejős Ádám csak annyit árult el, hogy Ada egy mesterséges intelligencia segítségével létrehozott nyelvi és videós modell, de a mögött álló technológiai részletek és a fejlesztő cég kiléte homályban maradt.

Ada beszédét a legmodernebb nyelvi modell segíti, bár néha akcentusa és a szájmozgása elárulja digitális természetét. A műsorban látható volt, hogy időnként váltani kellett a képet, ami arra utalhat, hogy a mesterséges intelligencia mimikája még nem tökéletes. A Mediaklikken visszanézhető adásban Ada azt mondja, hogy a legmodernebb nyelvi modellt használták ahhoz, hogy szépen beszéljen magyarul.

Az MTI által kiadott közlemény szerint Ada mondanivalóját a Delta szerkesztői határozzák meg, így a műsorvezető által közvetített információkban nem várhatók váratlan fordulatok. A mesterséges intelligenciával létrehozott személyek esetében felmerülhetnek személyiségi jogi kérdések is, mint ahogy ez George Carlin komikus posztumusz digitális előadásánál is problémát jelentett.

Dudás Viktor filmszakértő szerint a Delta éppen az a műsor, ahol egy ilyen egyedülálló technológiai újdonságnak helye van, és fontos szerepe is lehet. Szűts Zoltán média- és digitális pedagógiakutató, az Eszterházy Károly Egyetem Pedagógiai Karának dékánja az M1-en arról beszélt, hogy a mesterséges intelligenciát az ember alkotja és az ember irányítja. Hozzátette, hogy a digitalizáció és a mesterséges intelligencia trendje jelentős változásokat hozhat a munka világában, de nem félni kell tőle, hanem kipróbálni, megérteni és hosszú távon használni.

A Delta műsorának említett része, ahol Ada debütál, a vasárnapi adás visszanézhető részeként érhető el, 18:45-től.