Iszlamista szamizdattal hergelnek merényletekre a németeknél, veszélyben a foci-EB

Fokozzák a készültséget Németországban: szinte már kész tényként kezelik az állambiztonsági hatóságok, hogy a nyári labdarúgó-Európa-bajnokságon radikális terroristák akciói várhatók.

Berlin, Hamburg, Dortmund, Lipcse, München, Stuttgart, Köln és további német városok kerülnek a világ minden tájáról a figyelem középpontjába a nyár elején, amikor megkezdődik az idei futball Európa-bajnokság, több millió résztvevővel. A június 14-től kezdődő, egy hónapos sportesemény előtt egyre több felhívás jelenik meg a nemzetközi terrorista milíciáktól, hogy a tagjaik és a szimpatizánsaik támadásokat hajtsanak végre az Eb-n – hívták fel a figyelmet a német állambiztonsági hatóságok.

A titkosszolgálatok szerint a potenciális támadásokra utal az is, hogy legújabban egy, az iszlamistáknak szóló, illegális nyomtatott propagandamagazin friss száma a tömegközlekedés során elkövetett akciókra szólít fel a bajnokság idején.

Ahogy azt több német és osztrák lap idézi, a "Khorasan Hangja" elnevezésű, Németországban megjelenő iszlamista magazin aktuális száma különösen aggodalomra ad okot. Ebben olyan felhívások olvashatók, amelyek Európában élő, fiatal radikálisokhoz szólnak, akiknek egyedül kellene erőszakos cselekményeket végrehajtaniuk a foci tornán.

A magazin kiadásáért az Iszlám Állam különösen veszélyes alcsoportja, a volt szovjet köztársaságból, Tadzsikisztánból irányított ISPK felelős, amely többek között a moszkvai támadást is végrehajtotta.

Ennek érdekében minden potenciális támadót felszólítanak, beleértve az önradikalizálódott egyéni elkövetőket, az úgynevezett magányos farkasokat – nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő állambiztonsági tiszt a Bildnek.

A Szövetségi Bűnügyi Rendőrség helyzetjelentése szerint az iszlamista csoportok (al-Kaida, IS és társult szervezetei) szolidaritást tanúsítanak a Hamásszal, és „szent háborúra” szólítanak fel a „keresztesek és hitetlenek” ellen Nyugaton.

Mint megírtuk, a mintegy 140 ember halálát okozó moszkvai mészárlás óta meglehetősen feszült a helyzet Németországban, ahol a kormány új, országos intézkedéscsomagot állít össze az Európa-bajnokság biztonsága érdekében. Például a torna idejére ideiglenes határellenőrzéseket vezetnek be, és minden korábbinál nagyobb számban mozgósítják a rendőrség és a katonaság, illetve magán biztonsági cégek embereit.

A szakértők arra is figyelmeztetnek: fennáll a veszélye, hogy dróntámadások is érik a stadionokban összegyűlő tömegeket.

Ezt azzal indokolják, hogy Oroszország és Ukrajna a történelem első igazi drónháborújában vesz részt és az olyan terrorista csapatok is, mint a húti lázadók, akik nyugati kereskedelmi hajókat támadnak meg az Öbölben, szintén pilóta nélküli rakétákra támaszkodnak.

Ezért a GdP szövetségi rendőrszakszervezet azt követeli, hogy átfogó, országos repülési tilalmat vezessenek be a drónokra Németország-szerte az Európa-bajnokság előtt, alatt és rövid ideig utána is.

Nicolas Stockhammer közismert osztrák terrorkutató szerint az átfogó légtérellenőrzés nélkül nagyobb veszély leselkedik az Európa-bajnokság idején Németországra.

Németország az elmúlt években inkább elnyomta a vallási fanatikus támadók által jelentett veszélyt, ám a tádzsik terroristák moszkvai akciója óta az európai titkosszolgálatok több nyugat-európai országot figyelmeztettek. Sajtóinformációk szerint hetek óta a Szövetségi Köztársaság történetében az egyik legnagyobb biztonsági akcióra készülnek a németországi labdarúgó-EB idejére.

Ennek érdekében például nemrég egy titkosított, határokon átnyúló biztonsági gyakorlatot tartottak Felső-Pfalzban és Frankföldön. Bajorországban egy héttel ezelőtt 800 katona gyakorolta a vegyi, biológiai, radiológiai vagy nukleáris fegyverekkel, késekkel és nehézfegyverekkel történő támadások utáni védekezést, valamint a túszejtő gyakorlatokat. Eközben a tűzoltóság is készül a kivételesen veszélyes helyzetekre Berlinben.

A BND német hírszerző szolgálat pedig – a jogszabályi keretek között – igyekszik behatolni a kommunikációs struktúrákba, hogy az interneten, a különféle chatprogramokban és mobiltelefonos kapcsolatokban felmérje a lehetséges kockázatokat.

Stuttgartban a magyar válogatott három csoportmeccséből kettőt játszik, ahol a Német Turisztikai Hivatal szerint a város és környéke jóval többet kínál a kilátogató szurkolóknak, mint kétszer 90 perc futball. A városban négy különböző tematikus zóna várja az érdeklődőket, és a "Az egész város egy stadion" mottóval a nyári focilázzal együtt egész Németország együtt lélegzik a futballal.

Lisztes Krisztián, a helyi VfB-ben korábban sikeresen szereplő magyar futballista, az Indexnek adott interjújában beszélt a magyar válogatott esélyeiről, fia, ifjabb Lisztes Krisztián pályafutásáról, valamint saját edzői karrierútjáról is. Az egykori közönségkedvenc szerint Marco Rossi vezetésével a magyar válogatott ütőképes és szervezett, és bár az Eb-n nehéz a sorsolás, van esély a továbbjutásra.

A torna 51 mérkőzésére összesen 2,1 millió jegyet adtak el, de a Német Turisztikai Hivatal magyarországi képviseletvezetője, Czeiszing Miklós szerint annak is érdemes útra kelnie, akinek nem jutott belépő, hiszen a fan zone-okban is élvezhetik a futballt a szurkolók.

(Borítókép: Stuttgart látképe a Santiago de Chile térről, 2023. szeptember 3-án. Fotó: Christoph Schmidt / picture alliance / Getty Images Hungary)