Szijjártó Péter az orosz sportolók mellett áll ki

Szijjártó Péter, a magyar kormány külgazdasági és külügyminisztere, valamint műkedvelő sportminiszter, ismételten az orosz sportolók mellett állt ki egy szakmai konferencián, ahol az ukrajnai háború sportra gyakorolt hatását sajnálta.

A miniszter a Sporttudomány és innováció című konferencián fejtette ki véleményét, amely szerint a sport világát is teljes mértékben átitatja a geopolitika és az ideológiai megközelítés. Szijjártó úgy véli, hogy a sportot nem kellene ilyen mértékben befolyásolnia a politikának, és kifejezetten ellenzi az orosz sportolók kizárását a nemzetközi versenyekről, legyen szó doppingvádakról vagy a jelenlegi geopolitikai helyzetről.

Szijjártó szerint „nagyon mélyen vagyunk”, ha már az olimpián való részvételtől is meg akarják fosztani egy nemzet sportolóit. Hangsúlyozta, hogy ő már a háború előtt is ellenezte az orosz sportolók kollektív büntetését, és úgy gondolja, hogy a vétkeseket kell megbüntetni, nem pedig az egész nemzet sportolóit.

A miniszter szerint nem csak az a fontos, hogy az orosz sportolók részt vehessenek az olimpián, hanem az is, hogy orosz színekben és himnusszal tehessek ezt. Szijjártó megalázónak tartja, hogy a sportolókat csak bizonyos színekben engedik megjelenni, és nem a saját himnuszukat hallgathatják meg győzelmük esetén.

Szijjártó úgy véli, hogy a párizsi olimpia lehetne egy békepárti esemény, hasonlóan a magyar kormányhoz, és a játékokat a béke irányába tett lépésként kellene használni.

A konferencián Szijjártó több témát is érintett, többek között kiemelte, hogy Puskás Ferenc neve világszerte ismert, és Magyarország egyik legfontosabb hívószava a legendás labdarúgó. Emellett beszélt arról is, hogy elindítottak egy programot a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, amelynek az a célja, hogy az aktív sportpályafutásukat befejező válogatott sportolók a külügy szolgálatába álljanak.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a hazai sportinfrastruktúra-fejlesztések világszerte jogosan vívják ki az elismerést, sehol másutt nem is volt tapasztalható ezen a téren akkora fejlődés az elmúlt egy-két évtizedben, mint Magyarországon. A gyerekek, a fiatalok fizikai és mentális egészségének védelme, s a virtuális világgal szemben a szülők eredményes küzdelme érdekében a sportinfrastruktúra-fejlesztéseket a jövőben is folytatják.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tavaly év végén arról döntött, hogy az orosz és belarusz sportolók semleges színekben indulhatnak a 2024-es párizsi olimpián és paralimpián, de a nyitóünnepségeken nem vehetnek részt. A két ország képviselői kizárólag egyéni sportágakban szerepelhetnek, az olimpiai zászló lesz a nevük mellett, és nem játsszák le a tiszteletükre az orosz vagy belarusz himnuszt, ha nyernek.

A NOB hangsúlyozta, hogy azok a versenyzők, akik aktívan támogatták az Ukrajna elleni háborút, nem vehetnek részt a játékokon, és azok sem, akiknek kapcsolatuk van a hadsereggel vagy biztonsági szervekkel. Mivel a CSZKA vagy a Dinamo sportolói katonák, ezért ők eleve elveszítik a részvételi jogot.