Milák Kristóf felkészülése és esélyei

Milák Kristóf korábbi edzője, Selmeci Attila szerint az úszó világbajnoki aranyát és olimpiai elsőségét követően semmi sincs veszve, sőt, de figyelmeztető jelek is vannak.

A 2019-es világcsúccsal világbajnoki aranyat szerző Milák Kristóf és Selmeci Attila nyolc évet töltöttek együtt, melynek során Érden kezdtek és a Honvédban fejezték be a közös munkát 2021 szeptemberében. Selmeci, aki jelenleg a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) alelnöke is, a Telexnek adott interjúban elmondta, hogy Milák 200 pillangón óvatosan kezdett, és a délelőtti úszás után nem sikerült a jellemző nagyobb javulás.

Selmeci szerint a versenyző januárban már dolgozott, de nem elsősorban a medencében, és a pletykák ellenére nem Ausztráliában készült fel. Egy csapat (orvos, dietetikus, erőnléti edző, pszichológus) segítette Milákot a felkészülés során, és a versenyző mindig mintaszerűen adott mintát a doppingellenőrzéseknél.

Az edző szerint Milák irambeosztásán érződött egy kis bizonytalanság, de mozgása összeszedett és rendezett volt. Selmeci úgy véli, hogy a versenyző talán jobban úszott volna, ha ez nem az első versenye tavaly április óta, és az olimpián már nem lesz fontos, mit csinált januárban, csak a teljesítmény számít.

A 50 gyors úszásban Milák repült a vízben, és olimpiai szinten belül érte el a falat, ami azt mutatja, hogy a gyorsasági munkát megkapta, és a robbanékonysága is szembetűnő. A 200 pillangó azonban speciális munkát igényel, és a korábbi eredményeihez képest még van különbség.

Selmeci szerint Milák hosszabb pihenője érthető volt, mivel 16 éves kora óta minden évben csúcsra volt járatva, és a koronavírusos leállás után elkapta a vírust, ami megviselte. Az edző nem ért egyet azzal, hogy a korábbi felkészülések és szabályok sutba dobandók lennének, és hangsúlyozza, hogy a vízben eltöltött kemény munka nélkül nincs úszás.

A 100 pillangó döntőjében Milák pénteken a Duna Arénában mutathatja meg, hogy mire képes, és a hat számot vállaló úszó 50 gyorson kikapott Szabó Szebasztiántól, de 50, 100 és 200 gyorson ő lett a bajnok. Selmeci szerint a 200 pillangón még mindig van esély az aranyéremre, és ha Milák vállalja a kemény munkát, akkor aranyesélyesként utazhat Párizsba.

Milák egyéves kihagyás utáni visszatérése kifejezetten sikeresnek mondható, hiszen az országos bajnokságon öt számban indult, és ezekből négy aranyat és egy ezüstöt szerzett. A 100 méteres pillangóúszás döntőjében az előfutamok során 52.17-es idővel nyerte meg a saját futamát, ami jobb, mint a tavalyi ob-n úszott délelőtti ideje (52.31), és az összesítésben is legalább egy másodperccel volt a mezőny előtt.

A nemzetközi riválisok közül a francia Léon Marchand lehet az első számú kihívója 200 méter pillangón, aki a Tyr Pro Swim-sorozat San Antonióban rendezett állomásán hét századdal volt lassabb (1:54.97) Milák budapesti ob-n úszott idejénél. A 100 méter gyorson Milák az olimpiai szinttől mindössze négy századdal maradt el, míg a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel ennél két századdal gyengébb idővel nyerte az amerikai versenyt.

Milák Kristóf a legjobb időeredménnyel jutott döntőbe 100 méter pillangón a 126. országos úszóbajnokság negyedik, utolsó napjának délelőtti programjában. Az olimpiai bajnokunk – akinek elmúlt egy éve megannyi kérdőjellel bír – a selejtezőből 52.17 másodperces eredménnyel kvalifikált a délutáni fináléba, ahol látva formáját ennél valószínű jobbra lesz képes. Az aranyérmet pedig talán előre is ki lehet osztani neki.

A nőknél 100 m pillangón Hosszú Katinka (1:01.56 perc) nyolcadikként, utolsó helyen kvalifikált az A döntőbe, ahol egy horvát riválisé, a mezőnyben egyedül egy perc alá jutott Amina Kajtazé a legjobb idő (59.17 mp). Magyarként Komoróczy Lora Fanni holtversenyes második időt tudott (1:00.02 p), Jakabos Zsuzsanna a negyedik (1:00.17 p), Sebestyén Dalma az ötödik (1:00.29 p) idővel jutott döntőbe.

A férfi 200 méter háton Telegdy Ádám érte el a legjobb időt (2:00.48 perc), akitől kevéssel maradt el Kovács Benedek (2:00.87 p), nem úgy a mezőny: kettőjükön kívül senki más nem került 2:03 perc alá. A nőknél ugyanebben a versenyszámban Szabó-Feltóthy Eszternek nem volt érdemi ellenfele, 2:10.96 perces idejétől közel két másodperccel maradt el már a második helyezett Molnár Dóra is. Érdekesség, hogy ötszörös olimpiai bajnokunk, Egerszegi Krisztina a szöuli aranyérmet jelentő idejével (2:09:29 p) még 2024-ben is elsőként jutott volna fináléba. Az összes korosztályos magyar rekordot tartó legendánk akkor 14 éves volt.

Férfi 50 m mellen az osztrák úszók vitték a prímet, a legjobb öt idő közül három az övék volt, köztük az első kettő. Legjobb magyarként a debreceni Gál Olivér (28.38 másodperc) zárt az negyedik helyen, de az A döntős mezőnynek csak fele lesz hazai sportoló. A nőknél a magyar csúcstartó Sztankovics Anna nyert (31.70 mp) a selejtezőben, aki szoros csatában előzte meg Fángli Henriettát (31.72 mp), de Olajos Dorottya (31.80 mp) is látható távolságon belül teljesített, szoros csata várható.

A 4x200 méteres gyorsváltóknál a férfiak mezőnyében a BVSC-Zugló (7:38.26 p), a nőknél a Budafóka (8:40.87 p) jutott első idővel döntőbe, a selejtezős időeredmények alapján a riválisok tisztes távolból követik őket.

A záró napon rendezik a 800 m gyorsúszás döntőit is, ahol a nevezési időeredmények alapján a délelőtti programban a helyezések keltek el, míg a legjobbakat közvetlenül a délutáni döntőbe sorolták. Ezek alapján a férfiaknál Rasovszky Kristóf az esélyes (7:44.02 perces nevezési ideje van), a nőknél Késely Ajna (8:28.23 p).

Az ob korábbi eredményei:

1. nap: Milák kukába dobatta az edzéselmélet teljes könyvtárát

2. nap: Melléfogott a tévedhetetlen sportvezető, Milák zseni, de mégsem robot

3. nap: Legyőzték Milák Kristófot: Szabó Szebasztián az országos bajnok 50 méter pillangón

Milák az időeredmények alapján legnagyobb riválisai előtt

Milák Kristóf egy év szünet után versenyez újra a Duna Arénában zajló úszó országos bajnokságon, időeredményei alapján pedig azt lehet megállapítani, hogy hasonló formában lehet, mint legnagyobb ellenfelei.

Fő számában, 200 méter pillangón olimpiai, világ- és Európa-bajnokként, világcsúcstartóként szerdán 1:54.90 perces idővel csapott célba. Szakértők szerint Milák első számú kihívója a párizsi olimpián a hazai környezetben szereplő Léon Marchand lehet.

A francia klasszis csütörtökön, a Tyr Pro Swim-sorozat San Antonióban rendezett állomásán hét századdal volt ennél lassabb (1:54.97).

A Honvéd 24 esztendős úszója kedden a 100 méter gyorssal tért vissza, itt az olimpiai szinttől (48.34) mindössze négy századdal elmaradva csapott célba 48.38-cal. A már említett amerikai versenyen ugyanezt a számot a hétszeres olimpiai bajnok Caeleb Dressel – aki mögött Milák a tokiói játékok döntőjében 100 méter pillangón második volt – ennél két századdal gyengébb idővel, 48.40-gyel nyerte.

(MTI)