Milák Kristóf állapotáról a szövetségi kapitány és az edző szemével

"Nem egy túlsúlyos amatőr jött vissza" - nyilatkozta Milák Kristófról az úszóválogatott szövetségi kapitánya az Infórádiónak, kiemelve, hogy az úszó állapota jobb, mint amire számított.

Az úszó-ob-t értékelve Sós Csaba elmondta, hogy Milák Kristóf idei teljesítményéről még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni, de az eredmények örömteli jellegűek és a helyzet jobb, mint amit előzetesen vártak. A szövetségi kapitány szerint Milák felkészülése az olimpiára nem szokványos, és bár voltak már időszakok, amikor jobban teljesített, de a Covid idején szerzett tapasztalatok alapján tudjuk, hogy képes kőkeményen visszatérni a csúcsformába.

Milák Kristóf a Duna Arénában rendezett országos bajnokságának főszereplője volt, ahol hat számot vállalt, és öt arany- és egy ezüstérmet szerzett. Sós Csaba kiemelte, hogy Milák egy év szünet után is nagyszerűen teljesített, és bár az 50 gyorsot valószínűleg elengedi, mégis megúszta az olimpiai szintidőt. A kapitány szerint Milák 200 pillangón még messze volt a legjobbjától, de az 1:54.90-es időeredménye még mindig jobb, mint a nagy riválisnak tartott Léon Marchandé, és ebből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.

Milák Kristóf pénteken a világ idei harmadik legjobb idejével, 50.99 másodperccel nyerte meg a 100 méter pillangó számot az úszó országos bajnokságon. Ezzel a teljesítménnyel ismét bizonyította, hogy kiváló formában van, és egy év szünet után is képes a világ élvonalába tartozó időeredményeket úszni. Az idei világranglistát a svájci Noe Ponti vezeti, aki 50,16-ot úszott előző héten, de Milák legjobb ideje 100-on 49,68, amit a tokiói olimpián ért el.

Sós Csaba korábban aggodalmát fejezte ki Milák állapotával kapcsolatban, amikor azt mondta, hogy az úszó hónapok óta nem végzett érdemi munkát, és katasztrófális állapotban lehet. Decemberi nyilatkozatában a szövetségi kapitány a fizikai állapot romlását hasonlította ahhoz, amikor valaki eltöri a lábát, és a gipsz levétele után vékonyabb lesz a lába az izmok inaktivitása miatt. Hozzátette, hogy az állóképesség nyolc-tíz nap után kezd elszállni, és figyelembe véve, hogy Milák fél évet hagyott ki, valamint a víz speciális közegében való teljesítmény nyújtása összetett feladat, a helyzet komplikáltnak tűnhet.

Milák edzője, Virth Balázs szerint azonban az úszó előrébb tart, mint gondolták, és bár a 200 méter pillangón érződött, hogy még hiányzik az állóképessége, a rövid távokon a szárazföldi munka eredményeként a legjobbjai közelébe tudott kerülni. Milák kedvenc távján, 200 pillangón a világranglista nyolcadik helyére érkezett meg, 100 pillangón pedig 51 másodperc alatti időt úszva rögtön a második helyre került az idei világranglistán.

Nyilvánvalóan egy zseniről, egy klasszisról van szó, aki egyedi utat jár, itt nincsenek begyakorolt rutinok vagy matematikai képlet, ami vele számítható lenne.

A kapitány nem gondolja, hogy kudarc lenne, ha nem nyerne aranyat az olimpián, de ő a maga részéről egyelőre annak örül, hogy egy év után újra látja versenyezni, túl van egy külföldi edzőtáboron is, és nemcsak kiegészítő számokat vállalt be az ob-n, hanem a főszámait. Sós Csaba elismerte, tévedett Milák Kristóf állapotával kapcsolatban, de ami most történik, arra nincsen magyarázat. A 126. úszó országos bajnokság kedden vette kezdetét, és Milák péntek délután ötödik aranyérméért ugrik medencébe a 100 méter pillangó döntőjében. Az ob programját és úszóink eredményeit a szövetség honlapjára kattintva ezen a linken keresztül böngészheti.