Milák Kristóf dominanciája az országos úszóbajnokságon

Milák Kristóf öt arany- és egy ezüstéremmel zárta a 126. országos úszóbajnokságot a Duna Arénában, miután a pénteki záró napon 100 méter pillangón is diadalmaskodott, ezzel mindenkit meglepett formájával.

Milák hat versenyszámra nevezett be az ob-ra, és a szokásos programját úszta végig, azonban az olimpiai felkészülés évében az ő felkészülése egyedire sikerült. Edzője, Wirth Balázs és Sós Csaba szövetségi kapitány sem volt mindig tisztában azzal, hogy Milák éppen hol tart és mit csinál. A közös felkészülésük csak a dohai vb után kezdődött, és a márciusi tenerifei edzőtáborban végzett munka volt az, amit érdeminek lehetett nevezni. A többi kérdéses maradt.

Az ob-n Milák nem talált legyőzőre gyorson, megnyerte az 50, 100 és 200 méteres távokat, pillangón pedig a 100 métert és a 200 méteres fő számát is, csupán 50 méteren szorult a második helyre Szabó Szebasztián mögé. A 100 méteres pillangó döntőjében azonnal az élre állt, és a hajrában növelte előnyét.

A pénteki délutáni ob-mezőnyből Milák volt az egyetlen, aki a futam után nem az öltöző felé, hanem a műugrók medencéjében vezetett le. A 50.99 másodperces idejével idén csak ketten úsztak gyorsabban, de egyik sem világbajnokságon, így Milák ezzel az idővel Dohában aranyat nyert volna. A díjátadón szenvtelen arckifejezéssel vette át az érmet, majd a medence túloldalán távozott, nem a vegyes zónán keresztül.

A Duna Aréna lelátói foghíjasak voltak, és a sajtó számára az internetes elérhetőség is hiányzott, ami nem jellemző a magyarországi sporteseményekre és sportlétesítményekre.

A férfi 200 méter hát döntőjében Telegdy Ádám győzött, ezzel második magyarként bekerült a párizsi olimpiai keretbe. Telegdy a futam után elmondta, hogy az ob előtt 1:55.6 perces időt tűzött ki célul, és örül, hogy minden összeállt az úszásában, végül egyéni csúccsal, 1:55.57 perces idővel nyert.

A női 200 méter hátban Szabó-Feltóthy Eszter nem hagyott esélyt riválisainak, és közel egy másodperces előnnyel diadalmaskodott. Burián Katalin is nagyot úszott ebben a számban, olimpiai szintes időt, 2:10.19 percet ért el, de jelenleg nem tekinthető olimpiai indulónak, mivel Szabó-Feltóthy Eszter és Molnár Dóra is megelőzi őt a hazai rangsorban.

Férfi 800 méter gyorson Sárkány Zalán bizonyult a legjobbnak, megelőzve Rasovszky Kristófot és Betlehem Dávidot.

A női 800 méter gyorson Kapás Boglárka tartotta maga mögött a trónkövetelőket, Késely Ajnát és Jackl Vivient. Kapás a döntő után elmondta, hogy örül az aranyéremnek és annak, hogy így tud búcsúzni az országos bajnokságoktól, hiszen ez volt pályafutása utolsó ob-ja.

A férfi 50 méter mellen Gál Olivér lett az országos bajnok, míg a nőknél Fángli Henrietta győzött.

A női 100 méter pillangón Ugrai Panna diadalmaskodott, Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka pedig a hetedik és nyolcadik helyen végeztek.

Az ob további eredményei között szerepelnek Milák korábbi sikerei és az a meglepetés is, hogy 50 méter pillangón Szabó Szebasztián legyőzte őt.