Így disszidált a '72-es Eb-ről az összes magyar szurkoló

Amikor 1972. május 17-én Belgrádban, a Magyarország–Románia Európa-bajnoki selejtező-mérkőzés 87. percében Szőke István lapos lövése Raducanu kapujának jobb alsó sarkába vágódott, és az így kivívott 2–1-es győzelemmel Illovszky Rudolf szövetségi kapitány gárdája bejutott négyes döntőbe, még a legpesszimistább szurkoló sem gondolta volna, hogy a következő részvételünkre 44 évet kell várni. Pedig így alakult. Az 1970-es mexikói világbajnokságról és az 1974-es NSZK-beli vb-ről is lemaradtunk, dacára annak, hogy akkoriban még magasan jegyezték a magyar futballt.

Az 1972-es Európa-bajnokság selejtezőjének Hoffer József szövetségi kapitány vezetésével vágott neki Magyarország. Hoffer, aki a Zuglói Danuvia és a Mogürt csapatában játszott, a sportág szakértője volt, és ő irányította azt az ifjúsági válogatottat is, amely 1956-ban disszidált. Emellett 36 évig vezette a Magyar Távirati Iroda sportosztályát.

Hoffer kapitány az első Eb-selejtezőn, Oslóban Norvégia ellen, egy fiatal csapatot állított össze, amelyben tapasztalt játékosok mellett újoncok is helyet kaptak. A 3–1-es győzelem után a Franciaország elleni hazai mérkőzés 1–1-es döntetlennel zárult.

A bolgároktól elszenvedett 3–0-s vereség után Hoffer lemondott, és helyét Illovszky Rudolf vette át. A bolgárok elleni visszavágón és a norvégok elleni hazai mérkőzésen aratott győzelmekkel a magyar válogatott csoportelsőként jutott tovább, ahol Románia várt ránk.

A románok elleni párharcban Szőke István legendás góljával 2–1-es győzelmet arattunk, és bejutottunk a négyes döntőbe. A mérkőzés előtt egy tizenegyest hibáztunk, amelyet Kocsis Lajos rúgott el.

A négyes döntőben a magyar válogatott a Szovjetunióval mérkőzött meg, ahol egy vitatott tizenegyest követően 1–0-ra kikaptunk. A bronzmeccsen Belgium volt az ellenfél, ahol 2–1-es vereséget szenvedtünk, így Magyarország a negyedik helyen végzett.

A belgiumi Eb-n a magyar hatóságok által kiengedett szigorúan megbízható káderek, köztük a buszsofőr is, úgy döntöttek, hogy nem térnek haza, és disszidáltak. A buszt végül egy titkosrendőr vezette haza.