Milák Kristóf három országos bajnoki címének ünneplése és a párizsi olimpia vízminőségi aggályai

A Honvéd elnöke, Gergely István kiemelte, hogy a klub mindvégig támogatta Milák Kristófot, még akkor is, amikor mások kételkedni kezdtek benne. Az olimpiai bajnok úszó három aranyérmet szerzett az országos bajnokságon, és további sikerekre készül, miközben a párizsi olimpia szervezői a Szajna folyó vízminőségével kapcsolatos aggodalmakat kezelik.

Milák Kristóf a szerdai versenynapon 200 méter pillangón diadalmaskodott, ahol az utolsó hosszban mutatott erős teljesítményével 1:54,9-es időeredménnyel zárt, ezzel a világranglista nyolcadik helyére került. A következő napokban 100 méter pillangón is aranyéremért úszhat, ahol esélyesnek számít a győzelemre.

A tavaly nyári világbajnokság lemondása után Milák nem tért vissza azonnal az edzésekhez, és a budapesti világkupát is kihagyta. A szövetségi kapitány, Sós Csaba korábban aggodalmát fejezte ki Milák állapota miatt, mivel nem tudott vele kapcsolatba lépni.

Az olimpiai felkészülés során Milákra nemcsak egyéni számban, hanem a váltóban is számítanak. A 4x100 méteres magyar férfi gyorsváltóval együtt értékes helyezésekért küzdhetnek az olimpia első napján. Az olimpiáig hátralévő időben Milák keményen készülhet, hogy éremesélyesként induljon Párizsban, ahol 200 méter pillangón címvédőként a francia Leon Marchand-nal vívhat nagy csatát.

Azonban a párizsi olimpia vízminősége is komoly kihívást jelenthet a versenyzők számára. A Szajna folyóban végzett vizsgálatok szerint túl sok az Escherichia coli baktérium, ami egészségügyi kockázatot jelenthet. A triatlon- és a nyíltvízi úszóversenyek résztvevői számára ez különösen aggasztó, mivel a versenyek a folyóban kerülnek megrendezésre. A szervezőbizottság elnöke, Tony Estanguet szerint, ha a versenyeket megelőző időszakban sok eső esik, a kórokozók mennyisége tovább növekedhet a vízben, és előfordulhat, hogy az úszás kimarad a triatlonisták versenyéből.

A szervezők 1,4 milliárd eurót költenek arra a beruházásra, amely alkalmassá teszi majd a Szajnát a fürdőzésre, beleértve esővíztározók építését is, amelyek csökkenthetik a szennyezés veszélyét. Az olimpia ideje alatt mindennap mintát vesznek majd a folyóból, hogy megbizonyosodjanak arról, biztonságos-e a sportolás benne.