Harmincnyolc gólos győzelemmel lépett Párizs irányába a magyar női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott hatalmas, 49–11-es győzelmet aratott Nagy-Britannia felett a debreceni olimpiai selejtezőtornán, ezzel megkezdve az útját a párizsi olimpia felé.

A válogatottunk eredetileg Kamerun ellen készült, de végül Nagy-Britannia vált az ellenfelük a tornán, amelyen Svédország és Japán is részt vesz. A torna első két helyezettje szerezheti meg az indulási jogot a párizsi játékokra. A Kamerun elleni mérkőzés elmaradása utazásszervezési problémákra vezethető vissza, de folyosói pletykák szerint a német lobbi is közrejátszhatott ebben.

A magyar csapat tagjai a férfiválogatott sikeres kvótaszerző teljesítményét tekintik példaképnek, és hasonló sikert szeretnének elérni Debrecenben.

A brit csapatot sokan „sötét lóként” emlegették, de a valóságban a kézilabdázásban tapasztalható profizmus hiánya miatt csak a győzelem mértéke volt kérdéses. A brit csapat egyetlen világeseménye a 2012-es londoni olimpia volt, ahol szabadkártyával indulhattak. Azóta nem értek el jelentős nemzetközi sikert.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint a brit csapat Kamerunnál is gyengébb, de a fiatal és szenvedélyes játékosokból álló csapatnak van két erénye. A csapatkapitány, a 32 éves Marta Tubacka a Liverpool HC játékosa. Golovin elismerte, hogy a britekkel szemben nehéz bármit is gyakorolni, mivel a lerohanások során a brit védekezés zűrzavaros volt, és nem hasonlított sem a svédekére, sem a japánokéra. Hozzátette, hogy az edzésük intenzívebb lett volna, annyira nem tudtak elfáradni a mérkőzés során. A kapitány úgy fogalmazott, szakmai szempontból sok értelme nem volt a meccsnek, de a hangulat és a lányok önbizalma szempontjából örül, hogy sikerült beugrót találni Kamerun helyére.

A brit csapat legutóbbi hivatalos mérkőzésén Törökországban szenvedett vereséget, és azóta minden mérkőzését elveszítette. A Főnix Arénában a meccs előtt a brit játékosok is kiemelték, milyen élmény lesz egy nagy arénában játszani.

A magyar csapat első góljait Győri-Lukács Viktória szerezte, míg Klujber Katrin hetesből növelte az előnyt. A britek első gólját Lea Davies szerezte. A magyar csapat a szünetre 24–6-os előnnyel vonult.

A második félidőben a magyar csapat tovább növelte előnyét, és a végjátékra a brit csapat érezhetően elfáradt. A magyar csapat próbálta kijátszani az akciókat, és olyan befejezéseket erőltetni, amelyek a későbbi meccseken is hasznosak lehetnek.

A mérkőzés végén a magyar csapat 49–11-re győzött, Faluvégi Dorottya és Pásztor Noémi voltak a legeredményesebb játékosok, mindketten hét-hét gólt szereztek. Faluvégi Dorottya a mezőny legjobbjának is megválasztották. Pásztor Noémi és Tóvizi Petra szerint a tekintélyes különbség ellenére kellemes meglepetést jelentett számukra a britek játéktudása.

A selejtezőtorna a svéd–japán meccsel folytatódik, és a további programban a magyar csapat Svédországgal és Japánnal is megmérkőzik. A folytatásban lényegesen nehezebb feladatok várnak a magyar válogatottra: pénteken Svédországgal, vasárnap pedig Japánnal találkoznak a Főnix Arénában.

A magyar női válogatott keretében kapusok, jobbszélsők, jobbátlövők, irányítók, beállók, balátlövők és balszélsők találhatók, akik közül minden nevezett mezőnyjátékos szerzett legalább egy gólt a Nagy-Britannia elleni mérkőzésen, Bordás Réka kivételével. Debreczeni-Klivinyi Kinga szerint a csapat ugyanúgy készült, mint az eredeti ellenfélre, Kamerunra, és fontos volt, hogy figyeljenek a gólkülönbségre. Szemerey Zsófi kapus örült annak, hogy a csapat 15 kapott gól alatt maradt, és már Svédországra koncentrál.

Simon Petra szerint a svédek elleni mérkőzés kulcsa a Bajnokok Ligája-győztes Jamina Roberts kizárása lehet, és hangsúlyozta, hogy a gyorsaságukat lassítani kell, mivel a svédek gyorsan kihasználják az egy-egy pozícióban megszerzett előnyt. A svédek elleni találkozó pénteken 18 órakor kezdődik a debreceni Főnix Arénában.

Női kézilabda, olimpiai selejtezőtorna, Debrecen

1. forduló:

  • Magyarország–Nagy-Britannia 49–11 (24–6)

  • 18:00: Svédország–Japán

A további program:

2. forduló (április 12., péntek):

  • 18:00: Svédország–Magyarország
  • 20:30: Japán–Nagy-Britannia

3. forduló (április 14., vasárnap):

  • 16:45: Nagy-Britannia–Svédország
  • 19:15: Magyarország–Japán

A magyar női válogatott kerete

  • Kapusok: BÖDE-BÍRÓ Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), JANURIK Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZEMEREY Zsófi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
  • Jobbszélsők: FALUVÉGI Dorottya (SG BBM Bietigheim, német), GYŐRI-LUKÁCS Viktória (Győri Audi ETO)
  • Jobbátlövők: KLUJBER Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), PAPP Nikolett (SCM Gloria Buzau, román)
  • Irányítók: VÁMOS Petra (DVSC SCHAEFFLER), DEBRECZENI-KLIVINYI Kinga (Moyra-Budaörs), SIMON Petra (FTC-Rail Cargo Hungaria)
  • Beállók: BORDÁS Réka (Praktiker-Vác), FÜZI-TÓVIZI Petra (DVSC SCHAEFFLER), PÁSZTOR Noémi (Motherson-Mosonmagyaróvári KC)
  • Balátlövők: JUHÁSZ Gréta (Kisvárda Master Good SE), KÁCSOR Gréta (DVSC SCHAEFFLER), KUCZORA Csenge (Praktiker-Vác)
  • Balszélsők: MÁRTON Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), SZÖLLŐSI-SCHATZL Nadine (Győri Audi ETO)